صفحه اعضای هیئت علمی - دانشکده علوم

استادیار
تاریخ بهروزرسانی: 1403/12/13
محمد محمدی
دانشکده علوم / گروه زیست شناسی
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
بررسی بیان ژنهای SNHG4 وSNHG5 در رده های سلولی مقاوم و حساس سرطان تخمدان (A2780 (تیمار
شده با داروی سیسپالتین
معصومه مهدوی نسب 782 -
بررسی اثر سیس پلاتین بر بیان ژن های RNA های طویل غیر کد کننده ZFAS1 و ZEB1-AS1 در رده سلولی AGS
سجاد امیری 781 -
بررسی اثر کروسین برروی پروتئین BAX به روش بیوانفورماتیک
فرشته سرفرازی 780 -
مطالعه تولید نانو کلسیت به کمک عصاره آنزیمی اسپوروسارسینا پاستوری
مصطفی حسین پور 779 -
مطالعه ارتباط بین پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی در کدون31 ژنp21 و کدون72 ژن p53 با خطر سرطان کلورکتال در استان خوزستان
مینا دبیر زاده 778 -
مطالعه ارتباط بین پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی در ژن های p21 و p53 با خطر سرطان معده در استان خوزستان
فرید سامی فر 778 -
ارزیابی اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی سیر(Allium Sativum.L) بر سمیت کبدی و کلیوی ناشی از متوترکسات در موش صحرایی نر نژاد ویستار.
سحر بهوندی 775متوترکسات (MTX)، یک داروی شیمی درمانی و ضد بیماری¬های خود ایمنی، اغلب در بسیاری از بیماران به خوبی قابل تحمل است. با این حال، طبیعت سیتوتوکسیک آن به عوارض جانبی تهدید کننده حیات شامل سمیت کبدی و سمیت کلیوی می¬افزاید. مطالعات متعددی قبلا تایید کرده اند که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پاتوژنز آسیب ناشی از MTX در ارگان های مختلف دارد. این مطالعه به منظور تعیین اینکه آیا عصاره سیر اثر محافظتی بر روی سمیت کبدی و کلیوی ناشی از MTX دارد، انجام شد. جهت انجام این مطالعه 36 سر رت ویستار نر به 6 گروه تقسیم شدند. گروه 1(کنترل): تحت تیمار با نرمال سالین قرار گرفتند. گروه2: این گروه دوزmg/kg 500 عصاره گیاه سیر را به صورت خوراکی و روزانه دریافت کردند.گروه 3(MTX): متوترکسات را با دوز mg/kg20 به صورت داخل صفاقی و در روز 7 و 14 دریافت کردند. گروه 4: این گروه دوز mg/kg100 عصاره گیاه سیر را به صورت خوراکی و روزانه و متوترکسات را به صورت داخل صفاقی با دوزmg/kg 20 در روز 7 و 14 دریافت کردند. گروه 5 و 6 نیز در روز 7 و 14 متوترکسات را به صورت داخل صفاقی با دوز mg/kg 20 و عصاره گیاه را به ترتیب با دوز 250 و mg/kg500 به صورت روزانه دریافت کردند. پس از 17 روز میزان آنزیمهای ALT، AST، ALP و میزان آلبومین، بیلی¬روبین، نیتروژن اوره خون(BUN) و کراتینین (Cr) در سرم اندازهگیری شد. بافت کبد و کلیه هم جهت اندازهگیری میزان MDA، TAC، GSH و فعالیت CAT، SOD، GPx در هموژن بافتی و بررسیهای هیستوپاتولوژی جداسازی شد. نتایج نشان داد که میزان ALT، AST، ALP و آلبومین سرمی و میزان SOD، GPx، CAT، TAC و GSH بافتی، درگروه متوترکسات در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت(p>0.001). این مقادیر در گروه 4، 5 و 6 در مقایسه با گروه متوترکسات افزایش یافت. همچنین میزان بیلی روبین، BUNو Crسرم و MDA بافتی در گروه متوترکسات در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت(p>0.001) که در گروه 4، 5 و 6 در مقایسه با گروه متوترکسات کاهش یافت. نتایج ما اثبات میکند که تجویز عصاره گیاه سیر دارای نقش حفاظتی در برابر سمیت کبدی و کلیوی متوترکسات میباشد که میتواند به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن باشد.
-
ارزیابی اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه کاسنی (Cichorium intybus) بر استرس اکسیداتیو ناشی از متوتروکسات در کبد موش صحرایی.
مرضیه اسدی 774مقدمه و هدف: متوتروکسات به عنوان یک داروی شیمی درمانی، باعث آسیب کبدی و استرس اکسیداتیو می¬شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه کاسنی بر استرس اکسیداتیو ناشی از متوتروکسات می¬باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه، 30 موش صحرایی نر از نژاد ویستار در محدوده وزنی 200 تا 250 گرم، به صورت تصادفی در پنج گروه 6 تایی دسته¬بندی شدند .گروه یک (گروه کنترل منفی): دریافت کننده محلول سرم فیزیولوژی به صورت خوراکی (گاواژ) به مدت 11 روز. گروه دو (کنترل مثبت): دریافت کننده محلول سرم فیزیولوژی به صورت خوراکی به مدت 11 روز و دریافت متوتروکسات با دوز (mg/kg 20) به صورت تک دوز و تزریق داخل صفاقی در روز هفتم. گروه سوم، چهارم و پنجم: دریافت عصاره برگ گیاه کاسنی به ترتیب با دوز¬های (100، 200 و mg/kg400) به صورت خوراکی به مدت 11روز و تزریق داخل صفاقی متوتروکسات با دوز (mg/kg 20) به صورت تک دوز در روز هفتم. 24 ساعت بعد از آخرین تجویز عصاره (روز دوازدهم)، پس از القای بیهوشی و خونگیری مستقیم از قلب حیوان به منظور اندازه¬گیری فاکتور¬های بیوشیمیایی سرم، کبد نیز برای بررسی¬های بیوشیمیایی و بافت شناسی جدا گردید.
نتایج: نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، کاهش معنا¬دار در سطح آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین آمینو ترانسفراز ALT))، آلکالین فسفاتاز (ALP)، کاتالاز (CAT)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، گلوتاتیون (GSH) و افزایش معنا¬دار در سطح بیلی روبین تام (TB) و مالون دی آلدئید(MDA) را با تزریق متوتروکسات نشان داد. عصاره نیز به طور معنا¬داری باعث افزایش در سطح آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین آمینو ترانسفراز ALT))، آلکالین فسفاتاز (ALP)، کاتالاز (CAT)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، گلوتاتیون (GSH) و کاهش معنا¬دار در سطح بیلی روبین تام (TB) و مالون دی آلدئید(MDA) شد. اما معنی¬دارترین تغییر در دوز 400 مشاهده شد. مطالعات بافت شناسی نشان داد که متوتروکسات می¬تواند منجر به آسیب کبدی شود. همچنین اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه کاسنی با بررسی بافت شناسی کبد، تایید شد.
نتیجه گیری: عصاره هیدروالکلی برگ گیاه کاسنی باعث محافظت بافت کبد از آسیب ناشی توسط متوتروکسات می¬شود. این اثر کاسنی را می¬توان به مواد تشکیل دهنده فعال گیاه با خواص آنتی¬اکسیدانی نسبت داد.
-
بررسی ارتباط پلی مورفیسم جایگاه 309 ژن MDM2 وخطرلوسمی در بیماران استان خوزستان مبتلا به لوسمی
الهام رستمی 774نام خانوادگی : رستمی نام: الهام
عنوان پایاننامه: بررسی ارتباط پلی مورفیسم جایگاه 309 ژن MDM2 و خطر لوسمی در بیماران استان خوزستان مبتلا به لوسمی
استاد راهنما: دکتر محمد محمدی
استاد مشاور: دکتر شهرام باقری
درجه تحصیلی:کارشناسی ارشد رشته: زیست شناسی گرایش: بیوشیمی
دانشگاه : شهید چمران اهواز دانشکده: علوم
تاریخ فارغالتحصیلی : 08/12/1395 تعداد صفحه: 102
کلیدواژهها : پلی مورفیسم، لوسمی،MDM2
چکیده : لوسمی نوعی بیماری پیشرونده و بدخیم اعضای خون¬ساز بدن است که با تکثیر و تکامل ناقص گلبول¬های سفید خون و پیش¬سازهای آن در خون و مغز استخوان ایجاد می¬شود. این بیماری به طور معمول در گلبول های سفید خون آغاز می¬شود و فرایند تکثیر خون سازی و ایمنی طبیعی بدن را مختل می¬کند. لوسمی پنجمین سرطان شایع جهان است. سلول¬ها برای مقابله با سرطانی شدن مکانیسم-های مختلفی دارند که آن¬ها را توسط پروتئین¬های مختلف انجام می¬دهند. P53 یک پروتئین سرکوبگر تومور است که فعالیت آن در بیشتر سرطان¬ها به دلیل جهش در ژن P53 یا انحرافاتی در بیان پروتئین-های مسیرP53 مثل MDM2 رخ می¬دهد کاهش می¬یابد. MDM2 آنکوژنی است که پروتئین کد شده توسط آن یک فسفو پروتئین است که با عملکرد یوبی کوئیتین لیگازی باعث ممانعت از فعالیت P53 آن می¬شود. پلی¬مورفیسم در جایگاه 309 rs 2279744) ) ژن MDM2 از جمله پلی¬مورفیسمی است که مطالعات زیادی در جمعیت¬های مختلف بر روی آن¬ انجام گرفته¬ است. در این پژوهش این ¬ پلی-مورفیسم در میان جمعیت مبتلا به لوسمی در استان خوزستان با روش RFLP PCR- مورد بررسی قرار گرفت.
بدین منظور در 206 فرد مبتلا به لوسمی( شامل 115نفر مبتلا به ALL و 91 نفر مبتلا به AML) و 115 نمونه کنترل، پلی¬مورفیسم مذکور بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده پلی¬مورفیسم در جایگاه 309 ژن MDM2 با خطر ابتلا به ALL (P-value:0.001 , X2= 69.45 )و با خطر ابتلا به AML -(Pvalue:0.001 , X2 =46.02) در خوزستان ارتباط دارد.
-
مطالعه ارتباط بین پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی در ژن های p21 و p53 با خطر لوسمی در استان خوزستان
احمد لطفی گراوند 774سرطان پس از بیماری¬های قلبی عروقی و تصادف، سومین عامل مرگومیر در ایران و دومین عامل مرگومیر در کشورهای توسعه¬یافته است. لوسمی پنجمین سرطان شایع جهان است و حدود 8 درصد از کل سرطان¬ها را شامل می¬شود. گزارشات نشان می¬دهد لوسمی در ایران روند افزایشی دارد. سلول¬ها برای مقابله با سرطانی-شدن مکانیسم¬های مختلفی دارند که آن¬ها را بوسیله پروتئین¬های مختلف انجام می¬دهند. پروتئین 53p که به نگهبان ژنوم معروف است به¬عنوان سرکوب¬کننده تومور عمل می¬کند و 21 p یکی از ژن¬های هدف 53p جهت مقابله با سرطانی شدن سلول است. این دو پروتئین از جمله پروتئین¬هایی هستند که می¬توانند به سلول در مقابل سرطانی شدن سلول کمک کنند. یکی از عوامل سرطانی شدن سلول می¬تواند نقص در فعالیت این دو پروتئین باشد. پلی¬مورفیسم در این دو ژن می¬¬تواند موجب تغییر در ساختار و فعالیت این دو پروتئین شود. پلی¬مورفیسم در کدون 72 ژن 53p و پلی¬مورفیسم کدون 31 ژن 21 p از جمله پلی¬مورفیسم¬هایی هستند که مطالعات زیادی در جمعیت¬های مختلف بر روی آن¬ها انجام گرفته¬است. در این پژوهش این ¬دو پلی¬مورفیسم در میان جمعیت مبتلا به لوسمی در استان خوزستان با روش RFLP مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور در 206 فرد مبتلا به لوسمی( شامل 115 ALL و 91 AML) و 115 نمونه کنترل، پلی¬مورفیسم¬های مذکور بررسی شدند. جهت بررسی دقیق¬تر بررسی ژنوتیپ و آلل بین گروه کنترل و هر گروه بیمار آنالیز انجام گرفت. براساس نتایج پلی¬مورفیسم در کدون 72 ژن 53p با خطر ابتلا به لوسمی در خوزستان ارتباط دارد. درحالی که بروز لوسمی ارتباطی با پلی¬مورفیسم کدون 31 ژن 21p در جمعیت مورد مطالعه نشان نداد.
-
بررسی خاصیت محافظتی گیاه شنگ(.Tragopogon kemulariae) در آسیب های کبدی و خونی ناشی از داروی متوتروکسایت در موش صحرایی نر
مریم جمالی هندری 774متوتروکسات به عنوان داروی شیمی درمانی و درمان بسیاری از بدخیمیها و بیماریهای خود ایمنی مورد استفاده قرار میگیرد. براساس مطالعات گذشته متوتروکسات سبب آسیب کبدی و استرس اکسیداتیو میگردد. هدف این مطالعه بررسی خاصیت محافظتی عصاره گیاهKemulariae Tragopogon بر آسیبهای کبدی و خونی ناشی از متوتروکسات میباشد. جهت انجام این مطالعه 30 عدد رت ویستارنر به 5 گروه تقسیم شدند. گروه اول (کنترل): تحت تیمار با نرمال سالین قرار گرفتند. گروه دوم (MTX): متوتروکسات را با دوز 20 میلی گرم در کیلوگرم به صورت داخل صفاقی و در روز 7 و 14 دریافت کردند. گروه سوم: این گروه دوز 100 میلی گرم در کیلوگرم عصاره گیاه را به صورت خوراکی و روزانه و متوتروکسات را به صورت داخل صفاقی با دوز 20 میلی گرم در کیلوگرم در روز 7 و 14 دریافت کردند. گروه چهارم و پنجم نیز در روز 7 و 14 متوتروکسات را به صورت داخل صفاقی با دوز 20 میلی گرم در کیلوگرم و عصاره گیاه را به ترتیب با دوز 250 و 500 میلی گرم در کیلوگرم به صورت روزانه دریافت کردند. پس از 17 روز میزان آنزیمهای ALT، AST، ALP و میزان آلبومین و بیلی روبین در سرم اندازهگیری شد. تست CBC نیز جهت اندازهگیری RBC، WBC ، پلاکت و هموگلوبین انجام شد. بافت کبد هم جهت اندازهگیری میزان MDA ، TAC ، GSH و فعالیت CAT، SOD، GPX درهموژن بافتی و بررسیهای هیستوپاتولوژی جداسازی شد. نتایج نشان داد که میزان ALT، AST، ALP و آلبومین سرمی و میزان SOD، GPX، CAT، TACو GSH بافتی و میزان WBC و پلاکت در خون، درگروه متوتروکسات درمقایسه با گروه کنترل کاهش یافت. این مقادیر درگروه سوم، چهارم و پنجم در مقایسه با گروه متوتروکسات افزایش یافت. همچنین میزان بیلی روبین سرم و MDA بافتی درگروه متوتروکسات در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت که در گروه سوم، چهارم و پنجم درمقایسه با گروه متوتروکسات کاهش یافت. نتایج ما اثبات میکند که تجویز عصاره گیاهkemulariae Tragopogon دارای نقش حفاظتی در برابر آسیبهای کبدی و خونی متوتروکسات میباشد که میتواند به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن باشد.
-
مطالعه ی پلی مورفیسم DNA میتوکندریایی در زنبور عسل ایرانی با استفاده از روش PCR-RFLP
اکرم قاسمی 769