عبدالهادی فرخ نیا

استادیار

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/12/13

عبدالهادی فرخ نیا

دانشکده علوم / گروه شیمی

رساله های دکتری

  1. مطالعه جذب سطحی و تخریب فوتوکاتالیستی آلاینده های رنگی توسط نانوالیاف های پلی وینیلیدین فلوراید (PVDF) تهیه شده با روش الکتروریسی
    سهیلا شرفی نیا 779
  2. مطالعه سینتیکی و ترمودینامیکی جذب سطحی و تخریب فوتوکاتالیزوری آنتی بیوتیک های ماکرولیدی در پساب
    سهیلا غلامیان 778
  3. سنتز و مشخصه یابی نانو فوتوکاتالیست های بر پایه Fe3O4 و بررسی سینتیکی عملکرد آن ها در تخریب رنگ آبی متیلن و تولید بیودیزل
    زهرا عباسی چیکان سفلی 777
  4. بررسی سینتیکی و ترمودینامیکی حذف یون¬های فلزات سنگین و رنگ¬های صنایع نساجی به وسیله¬ی موی انسان و کراتین استخراج شده از آن
    فرشته عباسی 774

     در این پژوهش ابتدا نانوذرات کراتین از موی انسان استخراج شد. سپس محلول کلوئیدی کراتین به دست آمده با دستگاه نانوسایزر به منظور اندازه¬گیری میانگین قطر ذرات مورد آنالیز قرار گرفت که نتایج 7/63 نانومتر را نشان دادند. نانوذرات کراتین استخراج شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، پراش اشعه ایکس(XRD) و طیف¬بینی زیر قرمز تبدیل فوریه (FT-IR) و مشخصه¬یابی شدند.
    در بخش اول این کار تحقیقاتی، نانوذرات کراتین به عنوان جاذب برای حذف Cr(VI) از محلول¬های آبی مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور به¬دست آوردن بیشترین درصد حذف، اثر عوامل مختلف مانند pH، مقدار جاذب، زمان، غلظت و دما به روش یک متغیر در زمان مورد بررسی قرار گرفتند. همدمای لانگمویر، فرندلیچ و تمکین برای برازش نتایج تجربی مورد استفاده قرار گرفتند. ماکزیمم ظرفیت جذب با استفاده از همدمای لانگمویر برای موی انسان و نانوذرات کراتین به ترتیب 64/11 و 29/161 میلی¬گرم بر گرم به دست آمد. همدمای فرندلیچ بیشترین تطابق را برای داده¬های تجربی نشان داد. متغیرهای ترمودینامیکی از جمله تغییر آنتالپی استاندارد ، تغییر آنتروپی استاندارد و تغییر انرژی آزاد گیبس برای فرآیند جذب سطحی محاسبه شدند. برای مطالعات سنتیکی، مدل¬های سنتیکی مرتبه اول، شبه مرتبه اول، مرتبه دوم، شبه مرتبه دوم، الوویچ و همچنین به منظور مکانیزم جذب، مدل نفوذ بین ذره¬ای بررسی شد. نتایج نشان داد که مدل سنتیکی شبه مرتبه دوم بیشترین تطابق را برای داده¬های تجربی دارد.
    در بخش دوم، با استفاده از روش طراحی آزمایش تاگوچی، حذف رنگ کریستال ویولت از محلول آبی توسط موی انسان و کراتین استخراج شده به ترتیب با استفاده از آرایه اورتوگونال و صورت گرفت. فاکتورهای موثر بر فرآیند جذب مانند pH، مقدار جاذب، زمان تماس و دما مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل واریانس ANOVA به منظور تعیین سهم فاکتورها در فرآیند جذب مورد بررسی قرار گرفت که pH با بیشترین مشارکت، موثرترین فاکتور در این آزمایشات شناخته شد. همچنین ایزوترم¬های لانگمویر، فرندلیچ و تمکین بررسی شدند. ماکزیمم ظرفیت جذب برای موی انسان و کراتین استخراج شده به ترتیب 49/41 و 56/555 میلی¬گرم بر گرم به دست آمد. مطالعات سنیتیکی و ترمودینامیکی همانند بخش اول انجام شد.


پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. مطالعۀ سینتیکی فرآیند حذف کدورت توسط منعقدکنندۀ پلیمر غیر آلی پلی آلومینیوم کلراید و مقایسۀ آن با جایگزین های فعلی در تصفیه آب رودخانۀ کارون
    سامان خطیب پور 780
  2. بررسی تخریب فتوکاتالیستی آفت کش کلروپیریفوس در محلول های آبی با استفاده از فتوکاتالیست نانو ذرات تیتانیم دی اکسید / کیتوسان / نقره کربنات
    سیده مریم موسوی 779
  3. تهیه و مشخصه یابی کاتالیزور تهیه شده از پوسته تخم مرغ برای بررسی و بهینه سازی در تولید بیودیزل از روغن پسماند خوراکی
    سمیه سیاحی بنی طرفی 778
  4. مطالعه ترمودینامیکی و سینتیکی حذف رنگ متیلن بلو و متیل اورنژ در محلول آبی با تفاله‌ی چای و بهبود بخشیدن آن
    الهام رمضانی 777
  5. بررسی سنتیکی و ترمودینامیکی حذف یون کادمیم (ΙΙ) و متیلن بلو به وسیله برگ های درخت کنوکارپوس ارکتوس
    سارا خزامی 774
  6. سنتز نانوذرات TiO2 به روش هیدروترمال و بررسی سینیتیکی و ترمودینامیکی حذف یون (cu(II و رنگ مالاشیت سبز در محیط های آبی.
    محمد باقری 774

     در این پژوهش سنتز نانوذرات اکسید تیتانیوم به روش هیدروترمال انجام شده است. نانوذرات سنتز شده‌ی TiO2 ‌توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، الگوی پراش اشعه ایکس (XRD) و طیف‌بینی زیرقرمز تبدیل فوریه (FTIR)مشخصه‌یابی شده است. در این تحقیق از نانوذرات TiO2 برای حذف یون مس(II) و رنگ مالاشیت سبز از محلول آبی استفاده شده است. آزمایش‌های جذب سطحی با استفاده از روش مستقیم یا پیمانه‌ای انجام شده است. بهینه سازی متغیرهای زمان تماس، pH، مقدار جاذب و غلظت جذب‌شونده مورد بررسی قرار گرفته است. برای پیداکردن الگوی جذب، همدماهای لانگمویر، فرندلیش، تمکین و D-R با داده‌های آزمایشگاهی مطابقت داده شد. از مقایسه ضریب همبستگی همدماها، مشخص شد که همدمای فرندلیش برای حذف یون مس(II) و رنگ مالاشیت سبز توسط نانوذرات TiO2 بیشترین تطابق را با داده‌‌های تجربی نشان می دهد.
    برای مطالعات سینتیکی فرآیند جذب مس و مالاشیت سبز بر روی تیتانیا ،چهار مدل سینتیکی مرتبه اول، شبه مرتبه اول، مرتبه دوم و شبه مرتبه دوم مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که برای یون‌های مس(II) و مالاشیت سبز، مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم بیشترین تطابق را با داده‌‌های تجربی دارد.
    در انتهای این تحقیق متغیرهای ترمودینامیکی شامل انتالپی استاندارد (ΔH0)، انتروپی استاندارد (ΔS0) و انرژی آزاد استاندارد گیبس (ΔG0) جذب سطحی محاسبه شد. از بررسی این متغیرها مشخص شد که جذب سطحی یون‌های مس(II) و مالاشیت سبز فیزیکی است و به صورت گرماگیر انجام می شود.


  7. سنتز و شناسایی نانوذرات Al2O3 به روش هیدروترمال و بررسی همدماهای جذب سطحی یون (Cd(II و رنگ سافرانین بر روی آن و محاسبه‌ی پارامترهای ترمودینامیکی و سینتیکی مربوطه.
    قلاوند - فاطمه 773

    سنتز نانوذرات اکسیدآلومینیوم یا همان آلومینا به روش هیدروترمال از طریق پیش ماده بوهمیت انجام شده است. نانوذرات سنتز شده‌ی Al2O3 ‌توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، الگوی پراش اشعه ایکس (XRD) و طیف‌بینی زیرقرمز تبدیل فوریه (FTIR)مشخصه‌یابی شده است. در این تحقیق از نانوذرات Al2O3 برای حذف یون کادمیم(II) از محلول آبی استفاده شده است. آزمایش‌های جذب سطحی با استفاده از روش مستقیم یا روش پیمانه‌ای انجام شده است. بهینه سازی متغیرهای زمان تماس، pH، جرم جاذب و غلظت جذب‌شونده مورد بررسی قرار گرفته و.برای پیداکردن الگوی جذب همدما، همدماهای لانگمویر، فرندلیش، تمکین و D-R با داده‌های آزمایشگاهی مطابقت داده شد. از مقایسه ضریب همبستگی همدماها، مشخص شد که همدمای D-R برای حذف یون کادمیم(II) و همدمای لانگمویر برای حذف رنگ سافرانین توسط نانوذرات Al2O3 بیشترین تطابق را با داده‌‌های تجربی نشان می دهد. ماکزیمم ظرفیت جذب برای یون‌های کادمیم(II) و سافرانین به ترتیب 26/316  و 33/223 میلی گرم به ازای هر گرم جاذب به دست آمده است.
    در مطالعات سینتیکی فرآیند جذب کادمیم و سافرانین بر روی آلومینا ،چهار مدل سینتیکی مرتبه اول، شبه مرتبه اول، مرتبه دوم و شبه مرتبه دوم مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که برای یون‌های کادمیم(II) و سافرانین، مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم بیشترین تطابق را با داده‌‌های تجربی دارد.
    در انتهای این تحقیق متغیرهای ترمودینامیکی شامل انتالپی استاندارد (ΔH0)، انتروپی استاندارد (ΔS0) و انرژی آزاد استاندارد گیبس (ΔG0) جذب سطحی محاسبه شد. از بررسی این متغیرها مشخص شد که جذب سطحی یون‌های کادمیم (II) فیزیکی است و به صورت گرماگیر و خودبخودی انجام می شود، در حالیکه جذب سطحی برای سافرانین فیزیکی است که به صورت گرمازا و خودبخودی انجام می‌پذیرد.
     


  8. حذف یون سرب (II) و رنگ سافرانین از محلول‌های آبی به وسیله پشم خام و بررسی الگوی فرآیند جذب و محاسبه متغیرهای ترمودینامیکی و سینتیکی مربوطه.
    عبداله پور - سیمین 773

    هدف از این کار تحقیقاتی، مطالعه توانایی ذرات خرد شده پشم گوسفند در حذف یون‌های سرب (ΙΙ)و سافرانین از محلول آبی آن‌ها می‌باشد. برای انجام آزمایش‌های جذب از روش مستقیم یا روش بچ استفاده شده است. اثر متغیرهای pH، غلظت اولیه، مقدار جاذب، زمان تماس و دما مورد مطالعه قرار گرفت. با استفاده ازهمدماهای لانگمویر، فرندلیش، تمکین و D-Rداده‌های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. از مقایسه ضریب همبستگی همدماها، مشخص شد که همدمای فرندلیش برای یون فلزی سرب (ΙΙ)و همدمای لانگمویر برای رنگ سافرانین، بهترین تطابق را با داده‌های تجربی دارند. ماکزیمم ظرفیت جذب برای یون‌های سرب (ΙΙ)و سافرانین به ترتیب 787/12 و 653/4 میلی‌گرم به ازای یک گرم جاذب به‌دست آمد.
    در مطالعات سینتیکی، چهار مدل سینتیکی مرتبه اول، شبه‌مرتبه اول، مرتبه دوم و شبه‌مرتبه دوم مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که برای یون‌های سرب (ΙΙ)و سافرانین، مدل سینتیکی شبه‌مرتبه دوم بهترین تطابق را با داده‌های تجربی دارد.
    پارامترهای ترمودینامیکی شامل انتالپی استاندارد (ΔH°)، انرژی آزاد استاندارد گیبس (ΔG°)و انتروپی استاندارد (ΔS°)محاسبه شد.بررسی این متغیرها نشان می‌دهند که جذب سطحی یون‌های سرب (ΙΙ)و سافرانین، به طور گرمازا رخ می‌دهند و فرآیند جذب با کاهش در انتروپی سیستم همراه است.
     


  9. سنتز نانو ذرات اکسیدکبالت(Co3O4 ) به روش سل – ژل و بهینه سازی فرایند حذف یون کا دمیم (II ) و رنگ سافارین به روی آن به کمک روش های یک متغیر در زمان و طراحی آزمایش تاگوچی و بررسی همدماهای جذب سطحی و محاسبه ی متغیرهای ترمودینا میکی و سنتیکی
    نیوشا جوادنیا 772

     در قسمت اول این کار تحقیقاتی، نانوذرات سنتز شده به روش سل- ژل برای حذف یون Cd(II) به روش یک متغیر در زمان به کار گرفته شد. نانو ذرات سنتز شده‌ی Co3O4 توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، الگوی پراش اشعه ایکس (XRD)، و طیف بینی زیر قرمز تبدیل فوریه (FTIR) مشخصه‌یابی شد. به منظور به دست آوردن بیشترین درصد حذف، اثر عوامل pH، حجم بافر، مقدار جاذب، زمان تماس، حجم محلول و دما مورد بررسی قرار گرفت. هم‌دماهای لانگمویر، فرندلیش، تمکین و D-R برای برازش نتایج تجربی مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج این بررسی‌ها نشان داد که هم‌دمای لانگمویر برای حذف یون Cd(II)بهترین همخوانی را با نتایج تجربی نشان می‌دهد همچنین بیشترین ظرفیت جاذب 44/44 میلی‌گرم بر گرم به دست آمد. متغیرهای ترمودینامیکی از جمله آنتالپی استاندارد ( )، انتروپی استاندارد ( ) و انرژی آزاد استاندارد گیبس ( ) جذب سطحی محاسبه شدند. برای مطالعات سینتیکی چهار مدل سینتیکی مرتبه اول، شبه مرتبه اول، مرتبه دوم و شبه مرتبه دوم مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این بررسی‌ها نشان داد که مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم برای فرآیند جذب‌ سطحی یون Cd(II)توسط نانو‌ذرات اکسید
    کبالت بهترین تطابق را با داده‌های تجربی نشان می‌دهد.
    در قسمت دوم بوسیله روش تاگوچی شرایط بهینه برای حذف یون Cd(II)از محلول آبی توسط نانوذرات اکسیدکبالت سنتز شده بوسیله روش سل-ژل بررسی شد. عوامل موثر بررسی شده شامل: pH محلول، دمای جذب، مقدار جاذب و زمان تماس، می‌باشند. آزمایش‌ها بر اساس آرایه اورتوگونال‌( ) انجام شدند. تحلیل واریانس به منظور تعیین بیشترین عامل موثر در جذب مورد استفاده قرار گرفت


  10. سنتز مقایسه ای و بررسی مشخصات نانو ذرات ZnO به دو روش سل ژل و هیدروترمال و بررسی همدماهای جذب سطحی یون سرب (II) بر روی آن و محاسبه ی پارا مترهای سنتیکی و ترمودینامیکی .
    رقیه زارعی 772
  11. سنتز نانو ذرات اکسید تیتانیوم (TiO2) به روش سل – ژل و بررسی همدماهای جذب سطحی یون Zn(II) وکا دمیم (II ) Cdبر روی آن و محاسبه ی پارامترها ی تر مو د ینا میکی وسنتیکی
    زهره ترتیفی زاده 771

     در این پایان نامه بررسی توانایی نانو ذرات اکسید تیتانیوم که به روش سل-ژل تهیه شده است در حذف یونهای کادمیوم و روی در محلول های آبی انجام گرفته است.


  12. سنتز نانو ذرات اکسید کروم (Cr2O3) به روش سل – ژل وبررسی همدماهای جذب سطحی یون کبالت(II) و
    ندا قربانی 771


    XRD ‏پراش اشعه ایکسFTIR به روش سل-ژل تهیه شد. جاذب جامد توسط طیف بینی زیر قرمز تبدیلات فوریه Cr2O3 نانو ذرات و کادمیم (II) برای حذف یونهای کبالت Cr2O3 مشخصه یابی شد. در این تحقیق از نانو ذرات TEMو میکروسکوپ الکترون عبوری از محلول آبی استفاده شد. برای این هدف آزمایشات جذب سطحی برای حذف این یون ها از جامد به روش مستقیم انجام شد. اثر دما غلظت اولیه یون فلزی مقدار جاذب و زمانتماس مورد مطالعه قرار گرف. با استفاده از همدما های لانگمیر فرندلیش تمکین و دی آر داده های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. از طریق محاسبه و مقایسه ضریب همبستگی برای هر همدما مشخص شد و همدمای فرندلیش برای یون های کبالت و کادمیم بهترین تطابق را با داده های تجربی دارد. همچنین متغییر های ترمودینامیکی از جمله آنتلپی استاندارد و انتروپی استاندارد و انرژی آزاد گیپس محاسبه شد. جذب سطحی برای یون های کبالت و کادمیم ماهیت فیزیکی و گرماده را نشان می دهد.
     


  13. حذف یونهای سرب (II ) و کبالت (II )از محلولهای آبی به وسیله موی انسان و بررسی الگوی فرایند جذب و محاسبه متغیرهای ترمودینامیکی مربوطه
    آمنه محمودی نژاد 770
  14. : سنتز و بررسی مشخصات نانو ذراتzno به روش سل ژل و بررسی همدماهای جذب سطحی یون های جیوه آرسنیک و کبالت بر روی آن و محاسبه ی پارا مترهای ترمودینامیکی .
    حلیمه میرسالاری 769
  15. سنتز و بررسی مشخصات نانو ذرات Fe2O3به روش سل_ژلو بررسی همدماهای جذب سطحی انیون فسفات و یون کادمیم()و مس() بر روی آن و محاسبه ی پارا مترهای ترمودینامیکی
    مینا محمدی 769
  16. سنتز نانو ذرات Fe2O3 و بررسی ایزوترم های جذب سطحی اسید استیک بر روی آن و محاسبه پارامترهای ترمودیناکی
    نصیر رمضانی 768
  17. سنتز و بررسی مشخصات نانو ذرات ZnOبه روش سل-ژل و بررسی همدماهای جذب سطحی پیریدین و فرمیک اسید بر روی آن و محاسبه ی پارا مترهای ترمودینامیکی .
    آذر کجباف والا 768
  18. سنتزو بررسی مشخصات نانو ذرات SiO₂ به روش سل- ژل و بررسی ایزوترم های جذب سطحی یون نقره بر روی آن و محاسبه پارامترهای ترمودینا میکی.
    رقیه اذرپور 768
  19. سنتز و بررسی مشخصات نانو ذرات Al2O3 به روش سل-ژل و بررسی ایزوترم های جذب سطحی یوننیکل و استیک اسید بر روی آن و محاسبه ی پارا مترهای ترمودینامیکی
    طیبه پشام 768