داود افشار

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/12/13

داود افشار

دانشکده علوم / گروه فیزیک

رساله های دکتری

  1. مطالعۀ ترابرد کوانتومی و درهمتنیدگی سامانه های n-کیوبیتی در چارچوب های نالخت
    رضا حمزه عوفی 782
  2. درهم‌تنیده نمودن دو اتم‌ دوترازۀ جداپذیر با استفاده از میدان‌های یک-مدی در مدل‌ تاویس-کامینگز
    راضیه موحدی 781
  3. مطالعۀ درجۀ غبرمارکوفی در یک سیستم کوآنتومی باز متشکل از حرکت براونی
    سمانه حسابی 777
  4. بررسی خصوصیات غیرکلاسیکی حالت های همدوس نوسانگر هماهنگ ابرمتقارن
    امین معتمدی نسب 775
  5. بررسی خصوصیات غیرکلاسیکی حالت های همدوس برهم نهاده و توانایی آن ها در انتقال درهم تنیدگی
    انبارکی-اعظم 775

     پیشرفت سریع نظریه اطلاعات و محاسبات کوآنتومی، توجه زیادی را به معرفی و تولید میدان های نوری غیرکلاسیکی معطوف کرده است. این میدان ها نقش مهمی را در فرآیندهای اطلاعات کوآنتومی بازی می کنند، از اینرو مطالعه خصوصیات غیرکلاسیکی حالت های میدان از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در این پایان نامه حالت های همدوس برهم نهاده معرفی و خصوصیات غیرکلاسیکی آنها، مانند آمار فوتونی، فشردگی و درهم تنیدگی مطالعه می شوند. در ادامه، توانایی برخی از حالت های معرفی شده در انتقال درهم تنیدگی به سیستم های کیوبیتی، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. از اینرو در این پایان‌نامه به موارد زیر می‌پردازیم:
    1- برهم نهی حالت های همدوس غیرخطی دو مدی با اختلاف فاز و معرفی و خصوصیات غیرکلاسیکی این حالت ها برای توابع غیرخطی مربوط به حرکت یون های به تله افتاده و حالت های هماهنگ مطالعه می شود. به این منظور پارامتر مندل، تابع همدوسی مرتبه دوم کوآنتومی، فشردگی کوآدراتوری و درهم تنیدگی محاسبه می شود.
    2- برهم کنش حالت های همدوس غیرخطی درهم تنیده با توابع غیرخطی مربوط به حالت های هماهنگ و حرکت یون به تله افتاده با سیستم های کیوبیتی جداپذیر را تحت مدل جینز-کامینگز بررسی می کنیم. سپس درهم تنیدگی سیستم کیوبیتی پس از این برهم کنش محاسبه می شود.
    3- برهم کنش حالت های همدوس جفت شده پاریته با سیستم های کیوبیتی جداپذیر تحت مدل جینز-کامینگز مطالعه و سپس درهم تنیدگی سیستم کیوبیتی پس از این برهم کنش محاسبه می شود.
    4- حالت های همدوس زوج و فرد نوسانگر هماهنگ ابَرمتقارن معرفی و خصوصیات غیرکلاسیکی این حالت ها با محاسبه پارامتر مندل، فشردگی کوآدراتوری و درهم تنیدگی مورد مطالعه قرار می گیرد.


  6. مطالعۀ تحول درهم‌ تنیدگی و وفاداری کوآنتومی در سیستم های باز نامتقارن
    مهربان کار-سمیه 775

    در این پژوهش ابتدا مفاهیم سیستم‌های باز و معادلۀ اصلی به شکل لیندبلاد برای نوسانگر هماهنگ یک-بعدی ارائه می‌شوند. همچنین مفاهیم و تعاریف مهم سیستم‌های متغیری پیوسته، فضای فاز و تبدیلات هم‌تافته بیان می‌شوند. سپس رایج‌ترین سنجه‌های درهم‌تنیدگی برای حالت‌های گاوسی چندمدی که در این پژوهش مورد استفاده قرار می‌گیرند، معرفی می‌شوند. به‌علاوه مفهوم وفاداری کوآنتومی و روش‌های محاسبۀ آن برای حالت‌های گاوسی چند-مدی در سیستم‌های باز ارائه می‌شود. حالت همدوسِ هامیلتونی یک ذرۀ باردار در تلۀ‌ پنینگ نامتقارن محاسبه می‌شود. این حالت به عنوان حالت اولیۀ یک سیستم باز نامتقارن شامل نوسانگرهای هماهنگ مستقل و هم‌چنین جفت‌شده در نظر گرفته می‌شود. سپس تحول درهم‌تنیدگی این حالت با استفاده از سنجۀ منفیت و معیار بررسی شده و تاثیر پارامترهای حالت اولیه، محیط و سیستم بر درهم‌تنیدگی مورد مطالعه قرار می‌گیرد. به‌علاوه تحول درهم‌تنیدگی دو مثال مهم از حالت‌های سه‌مدی ( و بَسِت‌هوند) در سیستم‌های باز با استفاده از معیار بررسی می‌شود. در پایان وفاداری کوآنتومی و تحول آن برای حالت‌های گاوسی چندمدی در سیستم‌های باز نامتقارن به‌صورت تابعی از پارامترهای سیستم، محیط و حالت اولیه بررسی و تحلیل می‌شود.

     


پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. بررسی درهم تنیدگی حالت های همدوس کراندار سه مدی برهم نهاده
    عباس زبیدی 779
  2. مطالعۀ درهمتنیدگی حالتهای همدوس کوتاه شدۀ دومدی
    فاطمه امیدبخش 777
  3. رمزنگاری کوآنتومی متغیری پیوسته با استفاده از حالتهای همدوس غیرخطی
    علی سلیمیان ریزی 775

    اکثر پروتکل های رمزنگاری کوآنتومی متغیری پیوسته بر اساس استفاده از حالت های همدوس معمولی وحالت های فشرده بنا شده اند. اما حالت های کوآنتومی دیگر با توزیع گاوسی نیز می توانند در این پروتکل ها مورد استفاده قرار گیرند. در این پایان‌نامه برخی از حالت های همدوس غیرخطی را در پروتکل رمزنگاری حالت فشرده به کار می گیریم. برای بررسی میزان امنیت ارتباطات از اطلاعات متقابل شانون استفاده می کنیم و تغییرات آن را با پارامتر های مختلفی مانند ضریب نوفه محیطی و پارامتر همدوسی در حضور هرکدام از حالت ها بررسی می کنیم . بادر نظر گرفتن شرایط ایده آل برای هر حالت مشاهده می شود که حالت های همدوس غیرخطی هماهنگ، برهم نهاده، SU(1,1) و چهارفوتونی امنیت بیشتری را نسبت به حالت های همدوس معمولی فراهم می کنند، در حالی که حالت های همدوس فوتون افزوده امنیت کمتری دارند.


  4. مطالعۀ ویژگی‏های غیرکلاسیکی حالت‏های عددی جابه‏جا شدۀ دومدی بر‏هم‏نهاده
    علی اکبر سجادی نیا 774

    حالت‌های عددی جابه‌جا شده تعمیمی از حالت‌های همدوس هستند. این حالت‌ها و همچنین برهم‌نهی آن‌ها دارای خواص غیرکلاسیکی می‌باشند؛ به‌عنوان مثال ممکن است اثر پاد خوشه‌ای را نشان دهند و دارای آمار فوتونی زیرپوآسونی باشند. در این پایان‌نامه با استفاده از حالت‌های عددی جابه‌جا شدۀ دومدی، 14 حالت شبه بل را می‌سازیم. سپس خواص غیرکلاسیکی آن‌ها همانند اثر پاد خوشه‌ای، آمار فوتونی زیرپوآسونی و فشردگی را مورد بررسی قرار می‌دهیم. برای مطالعۀ آمار فوتونی زیرپوآسونی و اثر پاد خوشه‌ای به‌ترتیب پارامتر مندل و تابع همدوسی مرتبۀ دوم را محاسبه می‌کنیم. مشاهده می‌کنیم تمام حالت‌های مورد مطالعه در بازه‌ای از پارامترها آمار فوتونی زیرپوآسونی را نشان می‌دهند، در حالی که 12 حالت اثر پادخوشه‌ای را نشان داده و همچنین یکی از آن‌ها فشردگی را نشان می‌دهد.


  5. مطالعه درهم تنیدگی حالت های عددی جابه جاشدۀ دومدی برهم نهاده
    خدیجه بتوندی ابگاه 774

    حالت¬های عددی جابه¬جاشده از تاثیر عملگر جابه¬جایی بر روی حالت¬های برانگیخته نوسانگر هماهنگ به¬دست می¬آیند. این حالت¬ها تعمیمی از حالت¬های همدوس هستند و از انواع حالت¬های غیرمتعامدند. درسال¬های اخیر مطالعه درهم¬تنیدگیِ حالت¬های غیرمتعامد مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. در این پایان¬نامه با استفاده از برهم¬نهی حالت¬های عددی جابه¬جاشده دومدی با اختلاف فازهای و ، 13 حالت شبه¬بل را می¬سازیم. سپس درهم¬تنیدگی آن¬ها را مورد بررسی قرار می¬دهیم. به این منظور ابتدا این حالت¬ها را برحسب حالت¬های متعامد نوشته، سپس با استفاده از سنجه توافق برای حالت¬های خالص دوجزئی، درهم¬تنیدگی آن¬ها را به ازای همه مقادیر پارامترها بررسی می¬کنیم. مشاهده می¬شود که از 13 حالت مورد مطالعه دو حالت به ازای همه مقادیر پارامترها دارای بیشینه درهم¬تنیدگی هستند، در حالی¬که بقیه حالت¬ها بسته به مقادیر پارامترها ممکن است بیشینه درهم¬تنیدگی را نشان دهند یا جداپذیر باشند


  6. بررسی کوآنتومی نوسانگرهای کسری مرتبه دوم و چهارم
    بخشنده بابرصاد-رویا 773

    پتانسیل¬های وابسته به مکان در مکانیک کوآنتومی به دو دسته چند¬جمله¬ای و غیر¬چند¬جمله¬ای
    (یا کسری) تقسیم می¬شوند. پتانسیل¬های کسری نیز به دو دسته تکین و غیر¬تکین تقسیم می¬شوند. ازجمله پتانسیل¬های تکین می¬توان به پتانسیل¬های میله¬ای و هم¬توان اشاره کرد. هم¬چنین از جمله
    پتانسیل¬های غیر¬تکین، می¬توان پتانسیل¬های سی¬پی¬آر¬اس و کسری مرتبه دوم و چهارم را نام برد. این پایان¬نامه به مطالعه پتانسیل¬های کسری مرتبه دوم و چهارم می¬پردازد. برای مطالعه این
    پتانسیل¬ها از یک روش ماتریسی استفاده می¬کنیم. ابتدا نمایش ماتریسی هامیلتونی را در پایه
    ویژه¬حالت¬های نوسانگر هماهنگ می¬یابیم. به¬این منظور از یک روش ریاضی برای حل انتگرال-هایی شامل حاصل¬ضرب توابع هرمیت استفاده می¬کنیم. سپس با استفاده از برنامه رایانه¬ای متمتیکا
    تراز¬های انرژی و توابع¬موج را به¬دست می¬آوریم. در نهایت طیف انرژیِ نوسانگر¬های کسری مرتبه دو و چهار را به¬صورت تابعی از پارامتر¬های پتانسیل¬ها مورد تجزیه و تحلیل قرار می¬دهیم.
     


  7. مطالعۀ مکانیک کوآنتومی پارا-اَبرمتقارن در بر‌هم‌کنش اتم‌های سه‌ترازه با پتانسیل‌های ناوردا‌شکل خود‌مشابه
    راهی مالکی-خدیجه 773
    ابتدا فرمول‌بندی مکانیک کوآنتومی اَبر‌متقارن را بر پایۀ مفاهیمی چون، پتانسیل‌های همزاد، اَبر‌پتانسیل، عملگر‌های اَبر‌تقارنی و اَبر‌بار معرفی می‌کنیم. سپس با بیان شرط ناوردایی‌شکل پتانسیل‌های همزاد، کاربرد این روش در به‌دست آوردن ویژه‌توابع و ویژه‌مقادیر پتانسیل مورس را بررسی می‌کنیم. در ادامه، نحوۀ دسته‌بندی پتانسیل‌های ناوردا‌شکل و روش عملگری مرتبط با آن‌ها را مرور خواهیم کرد. پس از آن با بیان تعمیم مکانیک کوآنتومی اَبرمتقارن به مکانیک کوآنتومی پارا-اَبر‌متقارنِ مرتبۀ دوم، اندر‌کنش‌ اتم‌های سه‌ترازه با پتانسیل‌های ناوردا‌شکل را در چارچوب پارا-اَبرتقارن مطالعه می‌کنیم. با استفاده ازپارا-اَبر‌تقارنِ مرتبۀ دوم، هامیلتونی‌های هر سه پیکر‌بندی اتم سه‌ترازه را بر‌حسب عملگرهای مقیاس و هامیلتونی‌های همزاد می‌نویسیم. با در نظر گرفتن عملگر مقیاس کلی برای هر سه پیکر‌بندی اتم سه‌ترازه و حل معادلۀ ویژه‌مقداری آن‌ها، ویژه‌مقادیر و ویژه‌حالت‌ها را به‌دست می‌آوریم. در نهایت، نتایج به‌دست آمده را برای چند پتانسیل خاص مورد بررسی قرار می‌دهیم.
  8. مطالعۀ حالت های فشردۀ نوسانگر هماهنگ دو بعدی با اختلال λxy
    رضا قلاوند 772

    حالت¬های فشرده، دستۀ مهمی از حالت¬های کوآنتومی هستند. ویژگی بارز این حالت¬ها کاهش افت وخیز در یکی از مولفه¬های میدان به مقداری کمتر از مقدار مشابه در حالت همدوس است. با توجه به کاربرد¬های فراوان تجربی و نظری، این حالت¬ها در سال¬های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده¬اند. لذا تاکنون این حالت¬ها برای سیستم¬های فیزیکی مختلفی ساخته شده¬اند. از سوی دیگر در سال¬های اخیر هامیلتونی¬های مربعی از جنبه¬های مختلف مورد مطالعه قرار گرفته¬اند. دو نوسانگر هماهنگ که با جملۀ اندرکنش جفت شده¬اند، نمونه¬ای از سیستمی با هامیلتونی مربعی است. هدف ما در این پژوهش ساختن حالت خلا فشرده برای نوسانگر هماهنگ دو بعدی با جملۀ اندرکنشی است. این کار با تعمیم عملگر فشردگی نوسانگر هماهنگ صورت می¬گیرد. به این منظور ابتدا عملگرهای نردبانی هامیلتونی مربعی عام را با استفاده از یک روش ماتریسی به دست می¬آوریم. سپس عملگر فشردگی را برای هر مد نوسانی بر حسب عملگرهای نردبانی می¬سازیم. در ادامه عملگر فشردگی کل را به¬صورت حاصل¬ضرب عملگر فشردگی تمامی مدها به¬دست آورده و شکل تابعی عملگر فشردگی کل را بر حسب عملگرهای مکان و اندازه¬حرکت معرفی می¬کنیم. سپس عملگر فشردگی کل را به-صورت حاصل ضربی از جمله¬های نمایی مربعی به¬دست می¬آوریم. با اثر دادن این عملگر بر روی تابع موج حالت خلا، تابع موج حالت خلا فشرده را به¬دست می¬آوریم. در پایان تحول زمانی تابع موج حالت خلا فشرده را مورد مطالعه قرار می¬دهیم.


  9. روش مقیاس چندگانه برای نوسانگرهای دو وسه بعدی
    سمیه مریدی 771
  10. حل سیستم های N ذره ای به روش ابرتقارن
    راضیه موحدی 771
  11. بررسی درهم تنیدگی در سیستم های متغیر- پیوسته
    فرشاد بهاروند 771
  12. بررسی مکانیک کوآنتومیِ ابرمتقارن و حالت های همدوس
    پوریا جهان پیما 770
  13. بررسی حالت های همدوس تعمیم یافته
    شیرین رهبر 770