بابک مختاری

دانشیار

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/12/13

بابک مختاری

دانشکده علوم / گروه شیمی

رساله های دکتری

  1. مطالعه اثر مجموعه متنوعی از مایعات یونی در پیشگیری از کلوخگی آسفالتن نفت خام
    شیرین باقرسایی 781
  2. طراحی و سنتز آنالوگ های جدید اکونازول و بررسی خواص بیولوژیک آن ها به روش های تجربی و نظری
    پگاه شجاعی 777
  3. تهیه و کاربرد واکنشگرهای حاوی سولفور الکترون-دوست بر پایه فنل در واکنش های تهیه تیوسیانات های آلی
    خواجه کولکی-اصلان 775

    چکیده پایان نامه: با توجه به اهمیت تیوسیانات های آلی و کاربردهای فراوان این ترکیبات به ویژه در تهیه هتروسیکل های مختلف، در این پروژه سعی شده روش جدیدی برای تهیه این ترکیبات با استفاده از واکنشگرهایی بر پایه فنل مورد بررسی قرار گیرد. 6،4،4،2-تترا برمو-5،2-سیکلوهگزا دی انون یا تابکو از جمله واکنشگرهای جامدی است که برای تولید برم الکتروفیل در واکنش های آلی به تنهایی یا همراه با تری فنیل فسفین (PPh3) مورد استفاده قرار گرفته است. در این پروژه 6،4،4،2-تترا برمو-2،5-سیکلوهگزا دی انون (تابکو) ودو هم خانواده آن که پایه فنلی دارند (6،3،1،1-تترا برمو نفتالن- 2-(1H)-اون و 7،7،5-تری برمو کینولین-8 -(H7)- اون) تهیه شدند و میزان کارایی آنها برای یک واکنش خاص مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج نشان داد که تابکو کارایی بهتری نسبت به مولکول های 6،3،1،1-تترا برمو نفتالن- 2-(H1)-اون و 7،7،5-تری برمو کینولین-8 -(H7)- اون دارد. در ادامه تلاش شد با اکسایش اتم گوگرد یون تیوسیانات به وسیله اکسنده های تولید کننده برم الکتروفیل به ویژه تابکو، راه جدیدی برای سنتز ترکیبات تیوسیاناتها معرفی شود. از مزایای این روش ها (استفاده از تابکو و آمونیم تیوسیانات) حذف واکنشگرهای کمکی مانند تری فنیل فسفین از کارهای گزارش شده گذشته، جداسازی آسان تر محصول، افزایش بازده اتمی وتوجه به رعایت اصول شیمی سبز بوده است. در همین راستا، روش جدیدی برای تهیه آلکیل تیوسیانات ها از الکل ها، تترا هیدرانیل اتر ها و تری متیل سایلیل اترها پیشنهاد شده است. تیوسیانوهیدرین ها نیز با استفاده این روش از اپوکسید مربوطه قابل تهیه است. همچنین تهیه α-تیوسیاناتو کتون ها، آریل تیوسیانات ها به ترتیب از کتون ها، ترکیبات آروماتیک مربوطه امکان پذیر است. در بخش دیگری از این پروژه، تهیه آسیل تیوسیانات از کربوکسیلیک اسید مورد بررسی قرارگرفت. برای این کار، کارایی پنج واکنشگر متداول شامل معرف موکویاما (CMPI)، N-برموسوکسینمید (NBS)، تری کلرو ایزوسیانوریک اسید (TCCA)، 1 و 3- دی برمو 5 و 5- دی متیل هایدانتوئین (DBH) و سیانوریک کلرید (TCT) یا (CC) با تابکو (TABCO)،در حضور یا عدم حضور پیریدین مقایسه شد. نتایج نشان داد که تابکو کارایی کمتری نسبت به واکنشگر های نامبرده دارد و استفاده از سیانوریک کلرید بهترین نتیجه را در حضور پیریدین در دمای اتاق نشان داد.


  4. استفاده از نمک‌های بانت در تهیه مشتقات آزولی و دی سولفیدها
    جاوید منجزی 774

    ترکیبات حاوی گروه عاملی دی سولفید (دی سولفان) در بسیاری از ترکیبات طبیعی و دارویی یافت می شوند. درنتیجه تشکیل پیوند دی سولفید یک فرایند بسیار مهم از دیدگاه های سنتزی و زیستی می باشد، به طوری که واکنشگرها و شرایط واکنش متنوعی برای این منظور توسعه یافته است. با توجه به لزوم توسعه روش های سنتزی بدون تیول، در گام نخست از نمک های بانت برای سنتز دی سولفیدهای متقارن استفاده شد. در این واکنش دی سولفیدهای متقارن در شرایط سبز و در حلال آب از نمک های بانت مربوطه در مدت زمان 45-15 دقیقه با بازده % 98-55 تهیه شدند.
    در گام دوم به دلیل لزوم تهیه دی سولفیدها از مواد اولیه در دسترس، تلاش شد تا این مشتقات از بنزیل هالیدها به صورت تک ظرف سنتز شوند. با این رویکرد، دی سولفیدهای متقارن به طور مستقیم از بنزیل هالیدها سنتز می شوند که در این حالت نیازی به جداسازی نمک های بانت نیست.
    در گام سوم از واکنش نمک های بانت و بنزایمیدازول برای سنتز ترکیبات گوگردی بنزایمیدازول استفاده شد. در این حالت دو نوع محصول تشکیل می شود. در برخی از موارد حاصل واکنش نمک های بانت و بنزایمیدازول واکنش SN2 بوده و در برخی موارد واکنش از نوع جانشینی الکترون دوستی آروماتیکی می باشد.
    در گام چهارم مشتقات گوگردی بنزایمیدازول به صورت تک ظرف از بنزیل هالیدها سنتز شدند.
     


پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. جداسازی و شناسایی ترکیبات موجود در عصاره گیاه زنیان و استخراج، بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی اثرات زیستی اسانس گیاهان زنیان، گلپر و زیره سبز
    علیرضا علوانی 782
  2. بررسی اثر روغن های خوراکی استفاده شده و حلال های اوتکتیک عمیق روی حلالیت و پایداری آسفالتین
    لقمان الباجی 781
  3. بررسی کارایی نمکهای آمونیوم اسیدهای چندعاملی در پایدارسازی تجمعات آسفالتینی
    غزل امیری زنگنه 781
  4. مطالعه برهمکنش نمک‌های معدنی به تنهایی و در حضور نمک های چهارتایی آمونیوم با آسفالتین
    بهناز پورایستادگی 781
  5. جداسازی اجزای آسفالتن چاه 31 کوپال بنگستان و مطالعه ساختار و برهم کنش های هر جزء
    فاطمه دهان زاده 780
  6. بررسی اثرات تابش لیزر و مایکروویو بر روی ویسکوزیته نفت خام و ساختار آسفالتن
    پریسا ابراهیم نیا 780
  7. مقایسه تاثیر روغن های گیاهی خام با روغن های گیاهی بدون اسید چرب و ترکیبات فنولی بر پایداری آسفالتین در نفت منطقه آسماری
    شیرین اهرمی زاده موجود 778
  8. بررسی ویژگی های فیتوشیمیایی، هیستوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و میزان ترکیبات شیمیایی میوه گیاه خرنوب
    مریم نصیری 777
  9. بررسی فیتوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریالی ،جداسازی و شناسایی آلکالوئید‌ها از عصاره‌ی متانولی برگ و شیرابه درخت استبرق
    محبوبه چهارتنگی 776
  10. تریتیل دار کردن الکل ها و فنول ها در شرایط بدون حلال
    کبری ظاهری عبده وند 775

     اغلب در طول آماده سازی مولکول‌های پیچیده از یک گروه عاملی ممکن است گروه عاملی دیگری در مولکول مداخله کند.در این صورت شیمیدان‌ها از طریق محافظت گروه مداخله کننده مشکل را برطرف می‌نمایند.
    در این پروژه با یک روش ساده و کارامد و در شرایط بدون حلال به بررسی محافظت الکل‌ها و تبدیل به تریتیل اترها با استفاده از تریتیل کلراید در حضور K2CO3 پرداخته شده است.
    در این روش ملایم و کارامد محافظت الکل‌ها با بازده خوبی انجام شد. انتخاب‌پذیری بالایی برای تریتیل دار کردن الکل‌های نوع اول و دوم و همپنین فنول‌های مختلف مشاهده شد.


  11. شناسایی کیفی عصاره ی اتانولی ریشه ی گیاه وتیور و بررسـی جـذب زیسـتی فلـزات سـنگین توسط ریشه وتیور
    فرخنده پنبه کار 774

    در بخش اول این تحقیق، عصاره اتانولی ریشه گیاه وتیور جداسازی و ترکیبات موجود در آن با استفاده از آزمون‌های فیتوشیمیایی و طیف سنجی جرمی متصل به کروماتوگرافی گازی مورد شناسایی قرار گرفت. سپس میزان محتوای ترکیبات فنلی موجود در عصاره با استفاده از تست فولین و ترکیبات فلاونوئیدی و فلاونولی موجود در آن توسط آزمون رنگ سنجی آلومینیوم کلراید، همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی آن بر اساس احیای رادیکال 2، 2- دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل سنجیده شد.
    در بخش دوم این پژوهش، حذف فلزات سنگین سرب، کادمیم وکبالت با استفاده از ریشه گیاه وتیور به عنوان جاذب مورد بررسی قرار گرفت. اثر عوامل مختلف مانند: pH محلول، مقدار جاذب، زمان تماس جاذب با آنالیت، غلظت اولیه یون فلزی و حجم محلول نمونه بررسی شد و مقدار یون فلزی حذف شده با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله مشخص گردید. میزان حذف یون سرب، کادمیم و کبالت طی شرایط بهینه اعمال شده به ترتیب 95، 90 و 70 درصد می‌باشد. ماکزیم ظرفیت ریشه گیاه جهت جذب یون سرب 88/13 میلی گرم بر گرم جاذب بدست آمد. همچنین مقایسه‌ای میان حذف سه یون فلزی در حضور یکدیگر توسط ریشه گیاه وتیور صورت گرفت و نتایج حاکی از حذف بالای یون سرب نسبت به سایر یون‌های مورد آزمایش بود.
     


  12. بررسی مقایسه‌ای روش‌های استخراج و شناسایی ترکیبات گیاه شکرتیغال و خارپنبه برگ نازک
    میرزایی -ندا 772

     در بخش اول این پروژه ابتدا گیاه شکرتیغال(سرشاخه هوایی و مان) از نظر وجود یا عدم وجود ترکیبات موثره گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. پس از شناسایی مواد شیمیایی اصلی گیاه، به منظور بررسی بهترین روش استخراج ترکیبات آلی در شکرتیغال(مان)، حلال و روش‌های استخراج (ماسراسیون، سوکسله و پرکولاسیون) مورد ارزیابی قرار گرفتند. جداسازی و شناسایی ترکیب‌های تشکیل دهنده عصاره‌ها با استفاده از دستگاه‌های کروماتوگرافی گاز و کروماتوگرافی گاز متصل به طیف سنج جرمی صورت گرفت. طبق نتایج بررسی مقایسه ای روش‌های استخراج روش سوکسله پیشنهاد می‌شود.
    در بخش دوم این پژوهش، شناسایی ترکیبات آلی موجود در گیاه خارپنبه برگ نازک انجام شد. به این منظور شناسایی ترکیبات فیتوشیمیایی(مواد موثره) گیاه بررسی گردید. جداسازی و شناسایی ترکیب‌های تشکیل دهنده عصاره‌ با استفاده از دستگاه‌های کروماتوگرافی گاز و کروماتوگرافی گاز متصل به طیف سنج جرمی صورت گرفت.
    نتایج شناسایی ترکیبات نشان می‌دهد، در گونهOnopordon leptolepis بیشترین درصد عصاره را ترکیب تری ترپنوئید5a, 5b, 7a, 10, 10, 13b- hexamethyl- 3- propan- 2-yl-1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 11a, 13, 13a- dodecahydrocyclopenta [a] chrysene (9/78 درصد) تشکیل می‌دهد.


  13. تبدیل اپوکسیدها به آزیدوهیدرین و نیتروهیدرین های مربوطه در حضور واکنشگر موکایاما
    مژده قاسمی منجزی 772

    در بخش اول این مطالعه، کاربرد موثر واکنشگر 2-¬کلرو-1-¬متیل پیریدینیوم یدید(CMPI) برای تهیه بتا-آزیدوالکل¬ها از اپوکسید¬ها در حلال استونیتریل موردمطالعه قرار گرفته است.
    در بخش دوم، تبدیل اپوکسید¬ها به بتا-نیتروالکل¬ها در حضور واکنشگر موکایاما و سدیم نیتریت در حلال استونیتریل مورد بررسی قرار گرفت. از مزایای این واکنش بازده نسبتا خوب و جداسازی آسان محصولات می باشد.
     


  14. بررسی واکنش حلقه گشایی اپوکسیدها توسط 2 - کلرو -1- متیل پیریدینیوم یدید
    ارزو شکاری زاده 771

    

    در بخش اول این مطالعه روشی جدید، ملایم و موثر برای تبدیل اپوکسیدها به بتا آزیدوالکل های مربوطه با استفاده از 2-کلرو-1-متیل پیریدینیوم یدید (معرف موکایاما) و سدیم آزید در شرایط بدون حلال ارائه شده است.
    در بخش دوم، تهیه ی بتانیتروالکل ها با استفاده از سدیم نیتریت، معرف موکایاما و اپوکسیدها مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از این روش بدون حلال، بتانیتروالکل ها در زمان بسیار کوتاه و بازده نسبتاً بالا بدست آمده اند.
     


  15. کاربرد واکنشگرهای N- هالوژنه در سنتز آلکیل تیوسیانات ها به روش بدون حلال
    مینا گچ کوبان 771
  16. کاربرد واکنشگرهای هگزا کلرواستون و1و3-دی برمو-5و5-دی متیل هیدانتوئین در تبدیل اپوکسید ها به هالوهیدرین های مربوطه
    سیمین مومنی 770
  17. کاربرد واکنشگر هگزاکلرواستون و N-تیوسیاناتو سوکسینیمید برای تهیه ی آلکیل تیوسیانات ها و آریل تیوسیانات ها
    طیبه صالحی 770
  18. کاربرد واکنشگر 2 - کلرو- 1-متیل پیریدینیوم یدید برای تشکیل پیوند کربن- سولفور
    ادریس مردانی 769
  19. کاربرد واکنشگر تری کلرو ایزوسیانوریک اسید برای تبدیل اپوکسید ها به تیوسیانوهیدرین ها
    فاطمه نوری 769
  20. 1و3و5-تری کلرو ایزوسیانوریک اسید واکنشگری مناسب برای تشکیل پیوند کربن-نیتروژن و کربن-سولفور
    محمدعلی مکارمی 769
  21. 1و3- دی برومو - 5و5 – دی متیل هایدانتوئین واکنشگری مناسب برای تشکیل پیوندکربن- نیتروژن و کربن- سولفور
    سیدجلال حسینی نسب 768
  22. کاربرد N- تیوسیاناتو سوکسینیمید در تشکیل پیوند کربن - گوگرد و کربن - نیتروژن
    سمیرا رحمانی نژاد لاله دشتی 767
  23. کاربردهای جدید سیانوریک کلرید برای تشکیل پیوند کربن - گوگرد و کربن نیتروژن
    آسیه اژدری 765