آرش مرادزادگان

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/12/13

آرش مرادزادگان

دانشکده علوم / گروه شیمی

رساله های دکتری

  1. طراحی، سنتز و شناسایی ساختارهای کربنی متخلخل دوپ شده با هترواتم مشتق شده از پلیمرهای آلی متخلخل بر پایه کلیکس [4] رزورسین آرن و بررسی فعالیت واکنش احیای اکسیژن و واکنش تولید اکسیژن
    شیرین نری میسا 782
  2. سنتز و شناسایی کامپوزیت های دارای شبکه سه بعدی متخلخل بر پایه کلیکس[4] رزورسین آرن و بررسی فعالیت فتوکاتالیستی و جذب برخی آلاینده ها
    اسیه شیخ زاده تک ابی 780
  3. طراحی، سنتز و شناسایی مشتقات پورفیرین متصل شده کوالانسی بر بستر شبکه سه بعدی پلیمر متخلخل بر پایه کلیکس [4]رزورسین آرن و بررسی فعالیت کاتالیستی آنها
    شیدا حمید 778
  4. طراحی، سنتز و بررسی برخی کاربردهای کاتالیزوری و غیر کاتالیزوری پلیمر جدید نانو متخلخل دارای اتصالات عرضی فراوان، عامل دار شده با گروه های آمینی
    مصطفوی-مهساالسادات 775

     در گام نخست این پایان¬نامه، تلاش گردید با افزودن خاصیت مغناطیسی به شبکه¬ی پلیمری سه بعدی بر پایه¬ی کلیکس]4[رزورسین¬آرن، از طرق نانوذرات Fe3O4، از آن به¬عنوان کاتالیزور انتقال فاز در واکنش¬های جانشینی نوکلئوفیلی آریل هالیدها بهره گرفته شود. آنالیزهای طیفی انجام¬شده شامل طیف¬سنجی مادون¬قرمز (IR) و پراش پرتوی ایکس (XRD)، مغناطیس¬سنجی ارتعاشی (VSM)، تصاویر میکروسکوپ¬های الکترونی روبشی (SEM) و عبوری (TEM) و هم¬چنین روش آنالیز حرارتی وزنی (TGA) همگی حاکی از سنتز موفق این نانوکاتالیست بودند. این کاتالیزور به-صورت موفقیت¬آمیزی در واکنش¬های جانشینی هسته¬دوستی بنزیل هالیدها و تولید بنزیل سیانیدها و بنزیل آزیدها بکار گرفته شد.
    در واقع واحدهای کلیکس¬آرن در پلیمر با امکان ایجاد ساختارهای تترافنولاتی به¬دلیل داشتن چهار پیوند هیدروژنی درون مولکولی OH…O-، ساختاری کاسه مانند به خود گرفته که می¬تواند به¬عنوان میزبانی آنیونی، برهم¬کنش¬های الکتروستاتیکی موثری با مهمان¬های کاتیونی داشته باشد. به¬علاوه وجود گروه¬های فنولاتی آب¬دوست بر روی لبه¬ی بالایی و گروه¬های آلکیل آب‌گریز بر روی لبه¬ی پایینی این ساختار، امکان قرارگیری آن در لایه¬ی واسط آلی- آبی را فراهم می¬آورد. نامحلول بودن کاتالیزور در آب به¬دلیل وجود گروه¬های آروماتیک در ساختار، بازیابی آسان و استفاده¬ی مجدد از آن را امکان¬پذیر می¬سازد.
    در ادامه، تلاش می¬گردد با اضافه نمودن گروه¬های عاملی آمینی به شبکه¬ی پلیمری متخلخل بر پایه¬ی کلیکس]4[رزورسین¬آرن و پس از آن افزودن گروه¬هایی دیگر به این ساختار، اثرات کاتالیستی و غیرکاتالیستی آن مورد بررسی قرار گیرد.
    در این مرحله و گام دوم پروژه، روشی جدید و آسان جهت عامل¬دار کردن شبکه¬ی پلیمری متخلخل سه بعدی بر پایه کلیکس]4[رزورسین¬آرن ارائه گردید. بر اساس این روش، گروه¬های عاملی NH2- با استفاده از ترکیبات سیلانی، بر روی سطح پلیمر پیوند شدند. به¬منظور تایید اتصال این گروه¬ها به پلیمر از تکنیک¬های آنالیز عنصری (CHN)، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و آنالیز حرارتی وزنی (TGA) استفاده شد. از مزیت¬های روش عامل¬دار کردن مذکور می¬توان به سادگی و تک مرحله بودن واکنش و هم¬چنین درصد بالای عامل¬دار شدن اشاره داشت. مهم¬تر آن¬که واکنش¬ها بدون نیاز به کاتالیزورهای اسیدی و بازی پیش می¬روند.
    پس از آن تلاش گردید با اضافه نمودن یون¬های فلزی مس (Ӏ) به شبکه¬ی پلیمری حاوی گروه-های آمینی، کاتالیستی کارآمد جهت استفاده در واکنش¬های کلیک تهیه گردد. سنتز موفق این کاتالیزور با روش¬های مختلفی هم¬چون طیف¬سنجی مادون¬قرمز (IR)، طیف¬سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDS) و روش جذب اتمی تایید گردید. به¬علاوه، سنتز موثر و قابل¬توجه ترکیبات 3،2،1-تری¬آزول در حضور این کاتالیست دلیل دیگری بر موفقیت¬آمیز بودن تهیه¬ی آن به¬شمار می-آید. از مزیت¬های این روش سنتزی می¬توان به سهولت اجرا و جداسازی محصولات مورد نظر و هم¬چنین کنترل سمیت و خطرات فلز مس از طریق جداسازی راحت کاتالیست و بازیابی آن اشاره نمود.
    در گام سوم پروژه تلاش شد طی واکنش پلیمر حاوی آویزهای آمینی با کلرو سولفونیک اسید و تبدیل گروه¬های NH2 به سولفامیک اسید، کاتالیست اسیدی مناسبی جهت واکنش¬های چند جزئی ساخته شود. کاتالیست حاصل در سنتز گونه¬های هتروسیکلی مختلفی شامل 14-آریل-H14-دی‌-بنزو[a,j] زانتن¬ها، 1و8-دی¬اکسو-اکتاهیدرو زانتن¬ها، H2-ایندازولو]2،1– [bفتالازین تری اون¬ها و 6،4،2-تری¬آریل پیریدین¬ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاکی از سنتز موفقیت¬آمیز این محصولات با بازده¬های بالا و در مدت زمان¬های کوتاه بود. در حقیقت، موفقیت¬آمیز بودن این روش را می¬توان به وجود حفره¬های فراوان بر روی بستر پلیمر و هم¬چنین بازوهای اسیدی متصل به آن از طریق اتصالات کووالانسی نسبت داد. همکاری میان این دو بخش، محیطی مناسب جهت دستیابی مواد اولیه به مراکز اسیدی، فضای کافی برای تجمع و نزدیکی واکنشگرها و ایجاد محصولات را فراهم می¬آورد.
    ارزان و قابل دسترس بودن مواد اولیه، همراه با سادگی مسیر، هم¬چنین جداسازی آسان کاتالیست و بازیابی موثر آن، می¬تواند روش سنتزی مذکور را به¬عنوان روشی موثر در هر دو زمینه¬ی تحقیقاتی و دارویی معرفی نماید.
    در گام چهارم تلاش گردید به¬منظور بهبود خواص پلیمر متخلخل بر پایه¬ی کلیکس]4[رزورسین-آرن حاوی بازوهای آمینی، از طریق افزایش مقاومت مکانیکی آن و هم¬چنین افزودن خاصیت هدایت الکتریکی به این ساختار، آن¬را به¬وسیله¬ی ساختارهای گرافن اکسید و گرافن کامپوزیت نموده و برای اهداف آینده مورد استفاده قرار داد. ساختارهای بدست¬آمده به کمک تکنیک¬های مختلفی از جمله طیف¬سنجی مادون¬قرمز (IR)، طیف¬سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDS)، طیف¬سنجی رامان، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، میکروسکوپ¬های الکترونی روبشی (SEM) و عبوری (TEM)، طیف¬نگاری جذبی فرابنفش و مرئی (UV-Vis) و آنالیز حرارتی وزنی (TGA) مورد بررسی و شناسایی قرار گرفتند.


  5. طراحی و سنتز هتروسیکل های فعال بیولوژیک با استفاده از واکنشهای چند جزئی ایزوسیانید محور
    شیما السادات دیانت 773

    : در این رساله، طراحی و سنتز هتروسیکلهای دارویی جدید با اثرات ضد التهاب و ضد سرطان بر پایه واکنش های چند جزئی ایزوسیانید محور مورد توجه بوده است. بر این اساس ترکیبات مختلفی سنتز، شناسایی و برخی، مورد بررسی بیولوژیکی قرار گرفتند که در ادامه به طور مختصر معرفی می شوند.
    در بخش اول این پروژه مشتقات جدیدی از ایمیدازوپیریدین و ایمیدازوتیازول حاوی استخلاف 2-کلرو کینولین و زنجیره جانبی حجیم آلکیل آمین از واکنش 2-کلرو کینولین-3- کربالدهید، مشتقات آمیدین و ایزوسیانید در حضور آمونیوم هیدروکلراید تحت شرایط رفلاکس سنتز شد و اثرات ضد التهابی آنها به عنوان مهار کننده های آنزیم لیپواکسیژناز مورد ارزیابی قرار گرفت. تقریبا همه ترکیبات فعالیت ضد التهابی قابل توجهی با مقادیر IC50 کمتر و مساوی 40µM از خود نشان دادند.
    در بخش دوم این پروژه به سنتز ترکیبات معرفی شده در بخش اول، در حضور نانوذرات مغناطیسی بر پایه هیدروکسی آپاتیت تحت شرایط بدون حلال به منظور افزایش بازده و سازگاری با محیط زیست پرداخته شد. ترکیبات مورد نظر با بازده خوب تا عالی در حضور کاتالیزور [γ-Fe2O3@HAp-Pr-NHSO3H] استفاده شده به عنوان اسید برونشتد ، بدست آمدند. قابل ذکر است که کاتالیزور استفاده شده به آسانی قابل بازیافت و استفاده مجدد می باشد.
    در بخش سوم این پروژه به سنتز مشتقاتی از ایمیدازو[4،5: 5،4]پیرولو[3،2-b]کینولین با اسکلت چند حلقه ای پرداخته شد. این ترکیبات به دنبال اعمال واکنش درون مولکولی المن، کاتالیز شده با یدید مس، بر محصولات بدست آمده از واکنش چند جزیی انجام شده در بخش نخست این پروژه سنتز شدند. تشکیل پیوند درون مولکولی کربن-نیتروژن امکان دستیابی به این مشتقات را ممکن ساخت.
    در بخش چهارم این پروژه از واکنشGBB برای سنتز مشتقات جدیدی از ایمیدازو پیریمیدین به عنوان مهار کننده های سلولهای سرطانی استفاده گردید. اثرات ضد سرطانی ترکیبات سنتز شده در برابر سل لاین های سرطان سینه در مقایسه با اتوپوزید به عنوان داروی استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفت. در میان ترکیبات سنتز شده مشتقات حاوی استخلافهای هیدروکسی و با متوکسی فنیل با مقادیر IC50 برابر با µM 4/14-7/6 چند برابر قوی تر از اتوپوزید در برابر سلولهای سرطانی عمل کردند. آنالیزهای تکمیلی شامل رنگ آمیزی آکریدین اورنج/اتیدیوم برماید و قطعه قطعه شدن DNA نشان می دهد که اثرات ضد سرطانی ترکیبات سنتزی از طریق القا آپوپتوز انجام می پذیرد.
     


  6. سنتز کاتالیزورها و نانوکاتالیزورهای اسیدی چندعاملی جدید بر پایه رزورسین آرن و ملامین و کاربرد آنها جهت تهیه ترکیبات هتروسیکل ویژه پراستخلاف
    هادی عصاره 772

     از دیدگاه شیمی سبز جایگزین کردن اسیدهای مایع خطرناک با اسیدهای جامد یک کاربرد نویدبخش می باشد. اخیرا اسیدهای جامد به خاطر ارزانی، سادگی، فعالیت بالا وخطرات حمل پائین تر بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.
    با توجه به سمیت و هزینه پایین و آسانی حمل اسیدهای جامد در مقایسه با اسیدهای معدنی، کاتالیزگرهای ملامین سولفونیک اسید، سیلیکا فسفوسولفوریک اسید، بورسولفوریک اسید، سیلیکاسولفوریک اسید، نانوذرات آهن-سیلیکاسولفوریک اسید، پلیمر شبکه ای متخلخل سه بعدی کلیکس[4]رزورسین‌آرن‌ عامل دار (عامل سولفونیک اسید و نیز فسفریک اسید) تهیه و نقش کاتالیزگری آن ها در سنتز 2، 4، 6-تری آریل پیریدین ها بررسی شد.
    نانو ذرات مغناطیسی به دلیل داشتن خصوصیات و مزایای منحصر به فردی همچون اندازه کوچک، نسبت سطح به حجم بالا و همچنین خصوصیات مغناطیسی کاربرد های فراوانی در علوم مختلف دارند. در این تحقیق در ابتدا نانو ذرات اکسید آهن (Fe3O4) به روش هم رسوبی با افزودن مقادیری از محلول آمونیاک به مخلوطی از یون هایFe2+ و Fe3+ تحت گاز نیتروژن تهیه شد. در مرحله بعد جهت افزایش پایداری نانوذرات، سطح آن ها با سیلیکا پوشش داده شد و در ادامه جهت اصلاح سطح نانو ذرات و ایجاد خاصیت اسیدی با واکنش با کلروسولفونیک اسید، عامل دار شد و در سنتز 2، 4، 6-تری آریل پیریدین ها مورد استفاده قرار گرفت.
    به منظور اصلاح کارایی پلیمر و تلاش برای سنتز کاتالیزگر کلیکس[4]رزورسین‌آرن‌ با خاصیت اسیدی قوی، با اضافه کردن کلرو سولفونیک اسید تحت شرایط کنترل شده یک پلیمر اسفنجی اسیدی جدید تهیه گردید. از این کاتالیزگر نیز در واکنش حلقه گشایی ناحیه گزین اپوکسید با آنیون نیترو در حلال آب استفاده شد.
    پلیمریزاسیون ‌کالیکس[4]رزورسین‌آرن فسفریک اسید با استفاده از تراکم رزورسینول و بنزآلدئید، تراکم بعدی با فسفر تری کلرید، هیدرولیز پلیمر فسفر تری کلرید و در نهایت اکسایش با نیتریک¬اسید بدست آمد. عامل دار کردن آن با گروه¬های فسفریک اسید منجر به سنتز پلیمر پایدار حرارتی سه بعدی متخلخل شامل حفره‌هایی در اندازه نانو و قابلیت استفاده مجدد با حفظ نسبی خاصیت اسیدی گردید.
    تصاویر AFM و SEM حفره‌هایی با سایز نانو را تایید نمود. واکنش این پلیمر شبکه‌ای متخلخل به دلیل داشتن حفرات نانو‌ با هر دو گروه آب گریز و آب دوست به عنوان کاتالیزگر انتقال فاز ناهمگن در حلقه گشایی ناحیه گزین و موثر اپوکسیدها با آنیون های آزید و نیترو در حلال آب مورد استفاده قرار گرفت و محصولات با راندمان خوب در شرایط ملایم جداسازی گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که استفاده از این پلیمر اسیدی، منجر به افزایش بازده و خالص سازی بهتر محصولات نسبت به روش های گزارش شده قبلی می شود.


  7. روش های نوین حلقه گشایی و انقباض هتروسیکلی جهت سنتز مشتقات جدید فوران و سیانودی اِن اُن و عامل دار کردن شبکه های پلیمری متخلخل بر پایه کلیکس[4]رزورسین آرن
    فاطمه عبادست 772
    گام نخست پایان¬نامه، بر اساس ارائه مسیری نوین و مستقیم جهت سنتز برخی از مشتقات جدید 2- فوریل استونیتریل از واکنش نمک¬های پیریلیوم با سدیم سیانید، پایه‌گذاری شد. ارزان و قابل دسترس بودن مواد اولیه همراه با سادگی مسیر می¬تواند روش سنتزی مذکور را به عنوان روشی موثر در هر دو زمینه تحقیقاتی و دارویی معرفی ¬نماید. در بخش دوم، واکنش سیانید تثبیت شده بر روی رزین با برخی از نمک¬های تری آریل پیریلیوم پرکلرات حاوی گروه¬های الکترون دهنده و کشنده در موقعیت پارای حلقه¬های فنیل استخلافی با هدف سنتز مشتقات جدید 2- آروئیل فوران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از سنتز موفقیت آمیز این محصولات با بازده¬های بالا و در مدت زمان¬های کوتاه بود. از مزیت¬های این روش سنتزی می¬توان به سهولت اجرا و جداسازی محصول مورد نظر، کنترل سمیت سیانید و کاهش محصولات جانبی اشاره داشت. از این رو روش سنتزی مذکور را می¬توان به عنوان مسیری سبز و کارآمد در تهیه مشتقات زیست فعال 2- آروئیل فوران در هر دو بخش تحقیقاتی و پزشکی به شمار آورد. در قسمت سوم، برای اولین بار، امکان¬سنجی کارایی تترا فنولات C- متیل کلیکس [4] رزورسین آرن نامحلول در آب به عنوان کاتالیزگر انتقال فاز ناهمگن در دمای محیط مورد بررسی قرار گرفت. این ساختار تترا آنیونی بدلیل داشتن چهار پیوند هیدروژنی درون مولکولی OH…O-، ساختاری کاسه مانند به خود گرفته که می¬تواند به عنوان میزبان آنیونی، برهم¬کنش¬های الکتروستاتیکی موثری با مهمان-های کاتیونی داشته باشد. بعلاوه وجود گروه¬های فنولاتی آب¬دوست بر روی لبه بالایی و گروه¬های آلکیل آب‌گریز بر روی لبه پایینی این ساختار، امکان قرارگیری آن در لایه واسط آلی- آبی را فراهم می¬آورد. نامحلول بودن کاتالیزگر در آب بدلیل وجود گروه¬های آروماتیک در ساختار، بازیابی آسان و استفاده مجدد از آن را امکان¬پذیر می¬سازد. در بخش چهارم، حسگر شیمیایی رنگی جدید با انتخاب¬پذیری بالا برای شناسایی آنیون سیانید در آب بر اساس ترکیبی از پیریلیوم / آلومینا طراحی شد. در این حسگر، فرم ترکیبی آلی- معدنی می¬تواند نقش اساسی در شناسایی آسان و سریع آنیون سمی سیانید در آب داشته باشد. سادگی تهیه و قابل حمل بودن حسگر همراه با هزینه پایین مواد اولیه، سیستم را برای استفاده در محیط‌هایی که نیاز به شناسایی سریع و آسان آنیون سیانید دارند، مناسب می¬سازد. در گام پنجم، روشی جدید و آسان برای عامل¬دار کردن شبکه پلیمری سه بعدی بر پایه کلیکس [4] رزورسین آرن گسترش داده شد. بر اساس این روش، تنوعی از گروه¬های عاملی آلی نظیر SH- و NH2- بر روی سطح پلیمر با استفاده از ترکیبات سیلانی پیوند شد. به منظور تایید اتصال این گروه¬ها به پلیمر از تکنیک¬های آنالیز عنصری (CHNS)، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و آنالیز حرارتی وزنی (TGA) استفاده شد. از مزیت¬های روش عامل¬دار کردن مذکور می¬توان به سادگی و تک مرحله ¬بودن واکنش و همچنین درصد بالای عامل¬دار شدن اشاره داشت. مهم¬تر آنکه واکنش¬ها بدون نیاز به کاتالیزگرهای اسیدی و بازی پیش می¬روند. در ادامه، حذف یون¬های جیوه (II) از محلول¬های آبی با استفاده از شبکه پلیمری متخلخل حاوی گروه‌های تیول مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از موفقیت آمیز بودن جاذب تهیه شده در حذف 48 درصدی کاتیون سمی جیوه از محلول ppm 10 آن بود. غلظت¬های یون Hg2+ باقیمانده در محلول توسط تکنیک نشر اتمی (ICP-OES) اندازه¬گیری شد.
  8. طراحی، سنتز و کاربرد سوپرامولکول های جدید انبرمانند و پلیمرهای متخلخل تزیین شده با آویزهای کاتیونی بر پایه کلیکس[4]رزورسین آرن
    سمیه الهی 772
    در گام نخست از این پروژه، اتصال مستقیم مایع یونی 1- متیل-3- (تری متوکسی سایلیل پروپیل) ایمیدازولیوم کلراید بر روی لبه فوقانی کلیکس[4]رزورسین¬آرن سبب تشکیل کلیکس[4]رزورسین¬آرن کاتیونی انبرمانند شد. تشکیل این ساختار سوپرامولکولی کاتیونی با استفاده از تکنیک¬های 1HNMR، 13CNMR، CHNS، TGA و DTG تایید شد. بررسی منابع کتابخانه¬ای نشان می¬دهد که این اولین گزارش مبنی بر عامل¬دار کردن کلیکس[4]رزورسین¬آرن با استفاده از روش تک ظرف و بدون نیاز به کاتالیزگرهای اسیدی و یا بازی می¬باشد. از این رو، این روش مسیری جدید برای تهیه ساختارهای سوپرامولکولی عامل¬دار بر پایه کلیکس[4]رزورسین آرن ارائه می¬کند. در ادامه، کاربرد این ساختار انبرمانند جدید به عنوان کاتالیزگر انتقال فاز ناهمگن برای تهیه برخی از آزیدوهیدرین¬ها در حلال آب مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت کاتالیزگری این ترکیب را می¬توان به همکاری میان حفره مرکزی آب¬گریز و بازوهای کاتیونی آب¬دوست آن، نسبت داد. در بخش دوم، یک روش آسان و کارآمد برای تهیه نمک پیریدینیوم سه بعدی جدید از طریق اتصال کووالانسی مایع یونی حاوی بخش¬های پیریدینیوم بر روی کلیکس[4]رزورسین¬آرن گزارش شد. در ادامه فعالیت ضدباکتری این ساختار سوپرامولکولی کاتیونی بر علیه باکتری¬های گرم مثبت و گرم منفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان از فعالیت ضدباکتری گزینشی این ترکیب بر علیه باکتری¬های گرم مثبت به همراه داشت که از دیدگاه بخش صنعت و پزشکی بسیار حائز اهمیت می¬باشد. بر اساس مطالعات انجام شده مشخص گردید این اولین تلاش برای بررسی فعالیت ضدباکتری ساختارهای سوپرامولکولی کاتیونی بر پایه کلیکس[4]رزورسین¬آرن می¬باشد. بنابراین این نتایج اولیه می¬تواند برای تهیه مواد ضدباکتری جدید مورد توجه قرار گیرد. در گام بعدی، برای اولین بار پلیمر کاتیونی حاوی آویزهای پیریدینیوم از طریق عامل¬دار کردن بستر پلیمری بر پایه کلیکس[4]رزورسین¬آرن تهیه و ساختار آن با استفاده از تکنیک¬های AFM، TEM، CHNS، TGA و DTG شناسایی شد. آنیون¬ پلیمر عامل¬دار شده به راحتی با واکنشگرهای آنیونی مورد نظر جایگزین و در نتیجه واکنشگرهای پلیمری جدید و قابل بازیافت جهت دستیابی به اهداف سنتزی فراهم گردید. پایداری حرارتی بالای پلیمر کاتیونی (بالاتر از 250 درجه سانتی¬گراد بر اساس آنالیز وزنی- حرارتی) امکان استفاده از آن را برای تغییر شکل و انبساط گرمایی حلقه تیوپیریلیوم بدون خطر تجزیه شدن و یا آزاد شدن مکان¬های فعال در محیط واکنش، فراهم می¬آورد. روش ذکر شده یک مسیر آسان و مطابق با اصول شیمی سبز برای تهیه ترکیبات 6،4،2- تری آریل پیریدین و 2،5،7- تری آریل [3،1] تیازپین که به طور گسترده به عنوان بخش اصلی ساختار بسیاری از ترکیبات زیست فعال می¬باشند، ارائه می¬کند. در گام چهارم، پلیمر شبکه¬ای سه بعدی اسیدی با استفاده از روش عامل¬دار کردن دو مرحله¬ای تهیه شد. در مرحله اول تثبیت کاتالیزگر همگن بر روی پلیمر شبکه¬ای سه بعدی بر پایه کلیکس[4]رزورسین¬آرن به وسیله سایلیل¬دار کردن گروه¬های هیدروکسی منجر به شکل¬گیری پلیمر کاتیونی حاوی بخش¬های ایمیدازولیوم شد. تشکیل این پلیمر کاتیونی توسط تکنیک¬های CHNS، SEM، TGA و DTG تایید شد. در مرحله دوم، تلاش شد آنیون HSO4- با استفاده از واکنش شناخته شده تبادل آنیون، در کنار آویزهای کاتیونی ایمیدزولیوم قرار گیرد. نتایج حاصل از آنالیز عنصری نشان از تثبیت موفقیت آمیز آنیون اسیدی برونشتد مورد نظر به همراه داشت. بنابراین کاتالیزگر اسیدی ناهمگن جدید برای دستیابی به اهداف سنتزی پس از دو مرحله عامل¬دار کردن بستر پلیمری تهیه شد. مایع یونی اسیدی تثبیت شده به عنوان کاتالیزگر موثر، امکان سنتز تک ظرف بیس آمیدهای متقارن را از طریق واکنش سه جزئی میان آمید و آلدئید فراهم کرد. این کاتالیزگر تعداد دفعات گردش و سرعت گردش بالایی از خود به نمایش گذاشت که از این حیث قابل مقایسه با اسید سولفوریک می¬باشد. علت این امر را می¬توان به وجود حفره¬های فراوان بر روی بستر پلیمر و مایعات یونی تثبیت شده از طریق اتصال کووالانسی بر روی آن نسبت داد. همکاری میان این دو بخش، محیطی مناسب جهت دستیابی مواد اولیه به مراکز اسیدی، فضای کافی برای ایجاد محصول و خاصیت آب¬گریزی به منظور خروج آب ایجاد شده در حین واکنش از درون بستر را فراهم می¬آورد. ویژگی¬های منحصر به فرد این کاتالیزگر، نظیر پایداری حرارتی بالا، قابلیت بازیافت، فعالیت کاتالیزگری بسیار عالی از نقطه نظر راندمان و زمان واکنش، تعداد و سرعت گردش بالا، پتانسیل آن را برای استفاده در بخش صنعت نشان می¬دهد. در بخش پنجم از این پروژه، ترکیب خصوصیات و ویژگی¬های پلیمر شبکه¬ای سه بعدی با مایعات یونی، سبب تهیه اولین پلیمرهای کاتیونی بر پایه کلیکس[4]رزورسین¬آرن تحت شرایط بدون حلال شد. از مزایای روش استفاده شده می¬توان به آسانی روش تهیه، عامل¬دار کردن با استفاده از روش تک ظرف یک مرحله¬ای بدون استفاده از حلال¬های آلی یا کاتالیزگرهای اسیدی و بازی، سهولت جداسازی و خالص سازی پلیمرهای عامل¬دار اشاره کرد.
  9. : بررسی روشهای سنتزی و کاربردهای جدید رزورسینارن ها
    پگاه کاظمیان‌فر 770

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. جداسازی و شناسایی اجزا مهم اسانس جعفری ایرانی(Petroselinum Crispum )با تاکید بر میریستیسین، آپیول با استفاده از روش فراصوت
    رعنا کیانی 782
  2. بروماسیون مشتقات فنلی و اکسیداسیون الکل های بنزیلی در حضور شبکه‌های نانو متخلخل آلی‌یونی (NIONs) بر پایه کلیکس رزورسین آرن
    سیدحمزه تفاخ 780
  3. : اکسایش کارا و انتخابی الکل های بنزیلی نوع اول و دوم در حضور شبکه نانو متخلخل آلی یونی (NIONs) بر پایه کلیکس [4]رزورسین آرن/ H2O2
    امل منشدی 780
  4. طراحی، سنتز و کاربرد شبکه نانو متخلخل آلی یونی (NIONS) حاوی برخی آنیون ها نظیر برمات در اکسایش الکل های بنزیلی
    مهرناز نهاوندی 778
  5. بررسی واکنش نمک های تری آریل پیریلیوم با c-نوکلئوفیل نیترومتان
    سیده الهام میرنجفی نیاکی 778
  6. طراحی و بررسی مطالعه شبکه پلیمری حافظه شکلی بر پایه سلولز
    آمنه نواصر 775

     در این پژوهش پلیمر حافظه شکلی حساس به دما بر اساس اتیل سلولز و پلی (ε-کاپرولاکتون) که هر دو زیست تخریب پذیر و زیست سازگار هستند، طراحی شد. در پلیمر حافظه شکلی طراحی شده اتیل سلولز به عنوان زنجیره اصلی قرار می گیرد. سپس ε-کاپرولاکتون از طریق پلیمریزاسیون حلقه گشایی به صورت شاخه های پلی( ε-کاپرولاکتون) به زنجیره اصلی متصل می شود.
    پلی(ε-کاپرولاکتون) به عنوان فاز نرم در شبکه کارگذاری شده است. به دنبال آن از طریق دو مرحله واکنش استری شدن در انتهای زنجیره های پلی (ε-کاپرولاکتون) واحدهای فوران و مالیمید قرار داده شدند. فاز سخت پلیمر با انجام واکنش دیلز-آلدر بین فوران و مالیمید و برای برقراری اتصالات عرضی و ایجاد شبکه مشبک پلیمری پایدار؛ فراهم شد. تشکیل این پلیمر توسط اسپکتروفوتومتری مادون قرمز (FT-IR) تایید شد. پلیمر تهیه شده با دما فعال شده و در دمای بالاتر از دمای انتقال قادر به پذیرش شکل موقت بوده؛ و پس از قرار گرفتن مجدد در دمای C°41 شکل اولیه خود را بازیابی می کند. بررسی شبکه پلیمری و اثر حافظه شکلی با روش های DSC و DMTA صورت گرفت؛ پلیمر تولید شده مقدار %87/85 = Rr,tot و %89/95 = Rf بعد از دو چرخه نشان داد. علاوه بر این، پلیمر تهیه شده قابل بازیافت بوده، که این امر به دلیل برگشت پذیر بودن واکنش دیلز-آلدر می باشد و در نتیجه پلیمر می تواند حافظه جدیدی را پذیرا باشد.

     


  7. سنتز معرف سدیم بور هیدرید تثبیت شده بر پلمیر متخلخل بر پایه رزورسین آرن جهت احیاء برخی نمکهای شالکوژ نو پیریلیوم پرکلرات
    فاطمه خسروی بابادی 775

     با توجه به گسترش و اهمیت استفاده از واکنشگرهای ثبیت شده بر روی بسترهای پلیمری متخلخل به عنوان ترکیبات فعال همراه با افزایش کارایی و انتخاب پذیری بالای آنها در زمینه های مختلف به ویژه در سنتز مواد آلی در این پروژه تلاش می‌شود کارایی واکنشگرهای پلیمری دهنده هیدریدی بر پایه کلیکس ]4[ رزورسین آرن به منظور احیاء ناحیه گزین برخی از نمک های شالکوژنوپیریلیوم پرکلرات به صورت تک ظرف مورد بررسی قرار گیرد.
    در این تحقیق در ابتدا تلاش می شود واکنشگر پلیمری حاوی آنیون بور هیدرید با استفاده از عاملدار کردن بستر پلیمری بر پایه کلیکس [4]رزورسین آرن از طریق دو روش تهیه شود. بدین ترتیب که در روش اول با اتصال BH برروی بستر پلیمری کلیکس [4]رزورسین آرن واکنشگر دهنده هیدریدی موردنظر بدست آید.و در روش دوم در مرحله نخست با اتصال کووالانسی مایع یونی حاوی بخش های پیریدینیوم پلیمر کاتیونی بر پایه کلیکس [4]رزورسین آرن سنتز و در مرحله دوم پس از تعویض آنیون همراه با پلیمر کاتیونی واکنشگر دهنده هیدریدی تهییه شود. پس به منظور بررسی کارایی این دو واکنشگر پلیمری در واکنشهای شیمیایی احیاء انتخاب پذیری برخی از نمک‌های شالکوژ نو پیریلیوم پرکلرات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.


  8. بررسی انجام واکنش های چند جزیی تک ظرف تهیه برخی زانتن ها و فتالازین ها در حضور کاتالیزور پلیمری متخلخل بر پایه رزورسین آرن باآویزهای مایع یونی اسید برونستد
    نادیه ناصری 774

     در این پروژه پلیمر شبکه¬¬ای سه بعدی اسیدی با استفاده از روش ¬عامل¬دار کردن دو مرحله¬ای تشکیل شد. در مرحله¬ی اول تثبیت کاتالیزگر همگن بر روی پلیمر شبکه¬ای سه بعدی بر پایه کلیکس[4]رزورسین¬آرن به وسیله¬ی سایلیل¬دار کردن گروه¬های هیدروکسی منجر به شکل¬گیری پلیمر کاتیونی حاوی بخش¬های ایمیدازولیوم¬ شد. تشکیل این پلیمر¬کاتیونی توسط تکنیک¬های CHNS، SEM، TGA ، DTG ،تایید شد. در مرحله¬ی دوم تلاش شد آنیون HSO4- با استفاده از واکنش شناخته¬شده تبادل آنیون، در کنار آویزهای کاتیونی ایمیدازولیوم¬ قرار گیرد. نتایج حاصل از آنالیز عنصری نشان از تثبیت موفقیت¬آمیز آنیون اسیدی برونستد مورد نظر به همراه داشت. بنابراین کاتالیزگر اسیدی ناهمگن برای دستیابی به اهداف سنتزی پس از دو مرحله عامل¬دار کردن بستر پلیمری تهیه شد. توانایی این پلیمر اسیدی به عنوان کاتالیست غیرهمگن ایمن و دوستدار محیط زیست در سنتز مشتقات فتالازین تری اون¬ها و زانتن¬ها با روش تک ظرف تحت شرایط بدون حلال شرح داده شده است.


  9. شناسایی کمی و کیفی عصاره آبی-الکلی تفاله زیتون و بررسی نقش احتمالی آللوپاتیک آن
    فهیمه جوکار 774

    افزایش جمعیت جهان تهدید جدی برای امنیت غذایی و کشاورزی پایدار محسوب می¬شود. از زمان پیدایش کشاورزی مساله علف هرز و کنترل آن مشکل اساسی و دغدغه جدی برای بشر بوده است. غلات مهمترین محصول بر روی کره زمین بوده و از نظر تنوع و تولید در تغذیه انسان بیشترین نقش و سهم را دارا هستند و از این میان گندم همواره به عنوان اصلی¬ترین بخش از این گروه اهمیت ویژه¬ای را به خود اختصاص می¬دهد بنابراین کنترل علف¬های هرز مزارع گندم همواره از مسائل جدی و چالش برانگیز پیش روی کشاورزان بوده است. امروزه استفاده از علف¬کش¬های سنتزی و آفت¬کش¬های شیمیایی جهت کنترل علف¬های هرز رو به گسترش می-باشد که افزایش استفاده از این ترکیبات موجب بروز اثرات مخرب زیست¬محیطی فراوانی شده است. آللوپاتی رویکردهای عملگرایانه¬ای را در ارتباط با کنترل طبیعی علف¬های هرز ارائه می-دهد. متابولیت¬های ثانویه¬ای که از گیاهان به محیط وارد می¬شوند و نقش مهم آنها دفاع از گیاه در برابر تنش¬های محیطی می¬باشد آللوکمیکال نامیده می¬شوند. هدف آللوپاتی در بخش کنترل علف هرز استفاده از این ترکیبات جهت کنترل علف¬های هرز می¬باشد. استفاده از گیاهانی که خواص آللوپاتیکی قابل توجهی دارند گزینه مناسبی برای دستیابی به این هدف می¬باشد.
    در این پژوهش برای تعیین مقادیر ترکیبات آللوپاتیکی مانند ترکیبات فنولی از روش فولین-سیوکالچو و همچنین بررسی خواص آنتی¬اکسیدانی عصاره تفاله زیتون از روش ارزیابی قدرت کاهندگی (RP) استفاده گردید. به منظور بررسی خواص آللوپاتیکی تفاله زیتون، اثرات عصاره تفاله زیتون بر روی فاکتورهای بیولوژیکی، فیزیولوژیکی و موفولوژیکی علف هرز یولاف وحشی که یکی از مهمترین علف¬های هرز مزارع گندم به شمار می¬آید، مورد بررسی قرار گرفت. عصاره-های اتانولی و n-هگزانی حاصل از روش¬های مختلف عصاره گیری در غلظت¬های مختلف بر روی بذر یولاف وحشی اعمال شد.
    با توجه به نتایج به¬دست آمده می¬توان اظهار داشت که تفاله زیتون حاوی ترکیبات آنتی¬اکسیدانی و همچنین ترکیبات فنولی فراوانی می¬باشد که اثرات آللوپاتیکی قابل ملاحظه¬ای را بر روی بذر یولاف وحشی نشان می¬دهند و در غلظت¬های خاص موجب بازدارندگی جوانه¬زنی و رشد این علف هرز می¬گردد.
     


  10. استخراج،جداسازی و شناسایی ترکیبات موثره موجود در جلبک هیپنا بورگسنی و بررسی خواص بیواکتیویته آن‌ها
    لیلا حیدری زاده 774

    با توجه به آن که جلبک‌ها دارای خواص متعدد بیولوژیکی می‌باشند هدف از این مطالعه تعیین اثر مهاری عصاره‌های جلبک قرمز هیپنا بورگسنی (Hypnea boergesenii)، بر روی چندگونه پاتوژن شامل باکتری‌های اشریشیا کُلی، استافیلوکوکوس اورئوس، پروتئوس ولگاریس، کلبسیلا پنومونیه، سالمونلا انتریتیدیس و سودوموناس آئروژینوزا و قارچ‌هایی شامل کاندیدا آلبیکنس و دو گونه از قارچ های درماتوفیت بنام‌های میکروسپروم جیسپیوم و میکروسپروم کانیس و همچنین مقایسه اثر با آنتی‌بیوتیک‌های استاندارد شامل استرپتومایسین، متی‌سیلین، مروپنم، جنتامایسین، ایمی‌پنم، وانکومایسین، تری‌متوپریم و سیپروفلوکساسین برای باکتری‌ها و نیز میکونازول، مترونیدازول و کانازول برای قارچ و در شرایط آزمایشگاهی می‌باشد. بررسی خواص آنتی باکتریال عصاره‌ها به روش دیسک- دیفیوژن و ارزیابی فعالیت ضد قارچی و مقایسه قطر هاله عدم رشد، روش سنجش چاهک ((well diffusion method برای تمام عصاره‌ها و آنتی‌بیوتیک‌های مربوط به هر کدام از آن‌ها انجام شد. در این پژوهش همچنین حداقل غلظت مهار رشد برای باکتری‌ها و قارچ‌ها (MIC) و نیز حداقل غلظت کشندگی ضد قارچی (MFC) و همچنین حداقل غلظت کشندگی ضد باکتری (MBC) عصاره‌های هیدرو الکلی و متانولی جلبک مورد نظر نیز تعیین گردید. علاوه بر این در این پژوهش این پژوهش شامل بررسی خواص آنتی اکسیدانی برخی از عصاره استفاده از روش ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی بر اساس احیای آهن (FRAP) و نیز ارزیابی ظرفیت پاک‌سازی رادیکال آزاد 2 و 2 دی‌فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) توسط آنتی اکسیدان، اندازه‌گیری میزان تام فنول به وسیله واکنشگر فولین- سیوکالچو و نیز تعیین مقدار فلاونوییدهای کل و مقایسه آن‌ها صورت گردید. این تحقیق که به روش تجربی انجام گرفت، شامل عصاره گیری پودر جلبک به روش ماسراسیون در حلال اتانول %70 و به صورت جداگانه و نیز عصاره گیری از پودر جلبک با حلال‌های هگزان، پترولیوم اتر، دی‌کلرو‌متان و متانول به ترتیب می‌باشد که در ادامه عصاره‌های حاصل با استفاده از فریز درایر خشک گردیدند. نتایج نشان می‌دهد که این جلبک دارای مقدار قابل‌توجهی ترکیبات فنلی و فلاونوییدی است و همچنین بررسی اثرات آنتی اکسیدانی نشان می‌دهد که مقادیر قابل‌توجهی ترکیبات آنتی اکسیدان در عصاره‌های این جلبک موجود است. با استفاده از نتایج حاصل از این تحقیق، می‌توان گفت که این جلبک می‌تواند اثرات ضد میکربی و آنتی اکسیدانی داشته باشد و پتانسیل تحقیقات بیش تر و استفاده به صورت گسترده را دارا می‌باشد.


  11. سنتزپلیمرمتخلخل عامل دارجدیدبرپایه کلیکس[4]رزورسین آرن حاوی آنیون بورهیدریدبه عنوان یک واکنشگرموثربرای احیاء ناحیه گزین نمکهای تری آریلپیریلیوم
    سعیده ساکی 773

    در این تحقیق، برای اولین بار ، شبکه پلیمری سه بعدی حاوی آنیون بورهیدرید با استفاده از روش عاملدار کردن دو مرحله ای سنتز شد.
    در گام اول تثبیت شیمیایی مایع یونی همگن برروی بستر پلیمری بر پایه کلیکس[4]رزورسین¬آرن به وسیله سایلیل‌دارکردن گروه‌های هیدروکسی منجر به شکل‌گیری پلیمر کاتیونی حاوی بخش¬های پیریدینیوم شد. تشکیل این پلیمر کاتیونی با استفاده ازتکنیک‌های AFM ، TGA،DTG تایید شد. درادامه آنیون بورهیدرید بااستفاده ازواکنش شناخته شده تبدیل آنیونی درکنار آویزهای کاتیونی پیریدینیوم قرارگرفت. شایان ذکر است که واکنشگر پلیمری تهیه شده، در حلالهای مختلف نظیر آب ، متانول، اتانول ، اتیل استات، استونیتریل، تترا هیدروفوران، دی کلرومتان وکلروفرم نامحلول میباشد.
    با توجه به این ویژگی ها وبا درنظرگرفتن این حقیقت که کاهش ناحیه¬گزین دسته‌ی بسیار مهمی از واکنش‌های آلی از نقطه‌نظر علمی،صنعتی و دارویی به شمارمی‌رود، بررسی و کاربرد این پلیمر کاتیونی به عنوان واکنشگرتثبیت شده برروی بستر جامد برای واکنش‌های کاهشی موثر و ناحیه گزین موردتوجه قرارگرفت.
    واکنش‌پذیری و انتخاب پذیری این واکنشگر پلیمری در کاهش ناحیه گزین برخی از نمک‌های تری آریل پیریلیوم حاوی گروه‌های الکترون دهنده و الکترون کشنده برروی استخلافات فنیل حلقه هتروسیکل جهت سنتز مشتقات دی ان ان مربوطه مورد بررسی قرار گرفت. از مزایای قابل توجه این روش ساده می‌توان به زمان کوتاه واکنش، سهولت جداسازی و خالص‌سازی محصولات واکنش به همراه بازده بسیارخوب، اشاره کرد. علاوه براین واکنش بدون نیاز به هرگونه مواد افزاینده ای نظیرکاتالیست انجام شد.
     


  12. سنتز ترکیبات هتروسیکل زیست فعال از طریق واکنش آریل پیریلیوم ها با سدیم نیتریت در حضور مایعات یونی
    عسکری کیا-ندا 772

    دراین پروژه واکنش سدیم نیتریت با برخی از نمک های تری آریل پیریلیوم پرکلرات حاوی گروههاای دهنده و کشنده الکترون برروی استخلاف های فنیل حلقه هتروسیکل باهدف سنتزترکیبات هتروسیکل زیست فعال در حضور مایع یونی 1- بوتیل-3- متیل ایمیدازولیوم برمید مورد بررسی قرارگرفت.

    با توجه به طولانی بودن زمان واکنشهای نمک های پیریلیوم با سدیم نیتریت درفاز حلال و همچنین پیشرفت اهداف شیمی سبز، این فرایند ها درحضور مایع یونی مورد بررسی قرارگرفت.

    استفاده ازمایع یونی  به عنوان حلال سبز و موثر برای سنتز مشتقات ایزوکسازول و فوران و علاوه بر افزایش  سرعت واکنش، عدم لزوم استفاده از حلال های سمی و خطرناک را هم بعنوان مزیت دیگر این واکنشس به نمایش گذاشت. نتایج نشان داد که محصولات با راندمان های خوب و زمان های بسیار کوتاه بدست آمدند. 


  13. بررسی واکنش نوکلئوفیلی تری آریل تیوپیریلیوم پرکلرات ها با آنیون آزید در حضور مایعات یونی
    پرستو قنبرزاده 771
  14. بررسی واکنش آریل پیریلیوم ها با آمونیوم کاربامات به عنوان N - نوکلئوفیل کارآمد تحت شرایط بدون حلال
    فاطمه بهزادی پشم 771
  15. سنتز نانو لایه های Fe3O4/SiO2 اصلاح شده با کاتالیزور انتقال فاز رزورسین آرن و بررسی برخی کاربرد های آن
    سجاد برون 770
  16. اندازه گیری میزان تورم دینامیک شیل های سازنده ی پابده و گورپی در حضور سیال پایه آبی برای برخی از میادین جنوب
    محمد بابایی 769
  17. سنتز رزورسین ارن ها با قابلیت انحلال بالا با استفاده ازکاتالیزور اسیدهای جامد
    ندا خیراندیش 769
  18. احیاء ناحیه گزین تری آریل پیریلیوم پرکلرات در حضور مایع یونی کار ویژه
    الهام صباغ 768
  19. استفاده ازبرخی اسید های جامد در تهیه 1و5-دی کتون های استخلافی
    زهرا نجفی 768
  20. کاربرد مایعات یونی در واکنش های نوکلئوفیلی برخی از نمک های پیریلیوم وتیوپیریلیوم
    زینب نجفی 767
  21. بررسی واکنش‌های نوکلئوفیلی سیانید با برخی فوک‌های تری‌آریل پیریلیوم پرکلات
    فاطمه عبادست 765
  22. سنتز ترکیبات پلی آروماتیک تحت تابش مایکروویو
    فاطمه قاسم هزاوه 764
  23. بررسی راه‌های جدید سنتز 2-آروئیل-3 و 5-دی آریل فوران تحت شرایط بدون حلال و تابش مایکروویو
    فاطمه رحیمی 764
  24. واکنش برخی N- نوکلئوفیلها با ترکیبات پیریلیوم در فاز جامد و تحت تابش مایکروویو
    مریم کریمی نیا 764
  25. بررسی واکنش برخی از نمک‌های پیریلیوم پرکلرات با هیدروکسیل آمین هیدروکلراید در فاز جامد
    شیما السادات دیانت 763
  26. سنتز و احیا برخی نمک‌های شالکوژنوپیریلیوم در فاز جامد
    نرگس قیطاسوند 761