صفحه اعضای هیئت علمی - دانشکده علوم
دانشیار
تاریخ بهروزرسانی: 1403/12/13
فریبا حیدری زاده
دانشکده علوم / گروه شیمی
رساله های دکتری
-
سنتز، شناسایی و کاربرد مایعات یونی اسیدی و مایعات یونی تثبیتشده بر نانو ذرات مغناطیسی کبالت فریت در واکنشهای چند جزئی تهیه ترکیبات هتروسیکل نیتروژن دار و آبدهی به آلکین ها
علی سواری 777 -
سنتز، شناسایی و کاربرد کاتالیست ها و نانوکاتالیست های جدید بر پایه مس در واکنش های جفت شدن متقاطعی و بررسی فعالیت ضد باکتری آن ها
مجدی نسب-افروز 776 -
سنتز و شناسایی کاتالیزورهای یونی بر پایه آنیون پلی اکسومتالات و فرم تثبیت شده آنها بر نانو ذرات مغناطیسی و کاربرد آنها در واکنش های تک ظرفی چند جزیی برای تهیه ترکیبات هتروسیکل اکسیژن و نیتروژن دار
مظفری-رویا 775هدف از انجام این رساله، تحقق استفاده از ترکیبات یونی در مبحث پر اهمیت کاتالیز میباشد. اهمیت کارهای انجام شده با اهداف الف) زیست محیطی و ب) اقتصادی کاتالیزورها بوده و در جهت ادامه توسعه کاربردهای کاتالیزورها در شیمی سنتزی میباشد.
در گام نخست، سنتز ساده همراه با راندمان بالا هیبریدهای آلی-معدنی بر پایه پلی اکسومتالات-هــــــــــــــــای H4[PW11Cu(H2O)O39]. 3 H2O {(Me(Im)12- PW11Cu)}) (Me(Im)12) گزارش شدند. ترکیبات جدید شامل پلی اکسومتالات¬های تک حفرهای از PW11O397- ، کاتیون¬های Cu2+، مولکول¬های آب و ترکیب آلی 1-دودسیل-3-متیل ایمیدازولیوم کلرید می¬باشند. ساختار شیمیایی این کاتالیست اسیدی جدید با استفاده از تکنیکهای FT-IR، XRD، TGA وCHN مورد مطالعه قرار گرفت. پس از آن ترکیب یونی سنتز شده به عنوان کاتالیزور در سنتز مشتقات اکتاهیدروکوینازولینون¬ها از طریق واکنش تراکمی تک ظرف آلدهیدهای آروماتیک، اوره یا تیواوره و دیمدون تحت امواج ریزموج در حلال آب مورد استفاده قرار گرفت. بازده بالای محصولات، تمیز بودن واکنش و امکان بازیابی مجدد کاتالیزور از ویژگیهای بارز این روش است.
در گام دوم تلاش شد تا کاتالیست اسیدی چهار دندانه¬ی پنتااریترول تترا متیل ایمیدازولیوم فسفوتنگستات از واکنش پنتااریترول تتراایمیدازولیوم بروماید با فسفوتنگستیک اسید تهیه شود. این کاتالیزور توسط آنالیز عنصری، FT-IR، 1HNMR ، 13CNMR، Mass شناسایی شد. فعالیت کاتالیستی این کاتالیزورها از طریق واکنش تکمرحلهای و سهجزئی مانیخ از آلدهیدها، آمینها و سیکلوهگزانون در آب و در دمای اتاق بررسی شدند. کاتالیزور اسیدی یونی مزیت¬های شامل روش ساده، جداسازی محصولات، زمان های پایین واکنش، حذف حلال¬های سمی را دارا می باشند. کاتالیزور به آسانی و سریع جداسازی و چندین بار بدون کاهش قابل ملاحظه فعالیت¬ مورد استفاده مجدد قرار گرفتند.
استفاده از نانوذرات مغناطیسی به عنوان کاتالیزور، قابلیت بازیافت سریع، ساده، موثر و کارآمد کاتالیزور از مخلوط واکنش را بدون نیاز به فرایند صاف کردن، سانتریفیوژ طاقت فرسا و پرهزینه و با استفاده از یک آهنربای خارجی امکان پذیر میکند. علاوه بر سهولت در جداسازی، این روش با توجه به افزایش بازده فرآیند بازیافت کاتالیزور، سبب بهبود بخشیدن خلوص محصولات گشته و منافع اقتصادی و زیست محیطی بالایی را به ارمغان میآورد. این ویژگی¬ها سبب شده است که نانوذرات مغناطیسی، ابزار مفید و کاربردی در زمینههای دارویی، بیوتکنولوژی و کاتالیزوری باشند.
لذا در گام بعدی مایعات یونی بر پایه آنیون پلی اکسومتالات تثبیت شده بر روی نانوفریت منگنز پوشش داده شده با سیلیکا تهیه شد(MnFe2O4@SiO2). سپس 3-کلروپروپیل¬تری¬متوکسی-سیلان(CPTMS) به سطح این نانوذرات پیوند داده شد(MnFe2O4@SiO2-Cl). جامد بدست آمده به پارا فنیلن دی آمین افزوده شد(MnFe2O4@SiO2@NHPhNH2) و در نهایت با پروتونه کردن (MnFe2O4@SiO2@NHPhNH2) با اضافه کردن فسفوتنگستیک اسید، (MnFe2O4-PTA) تهیه شد. از این کاتالیزور در واکنش¬های تهیه¬ی فتالآزین و همچنین هتروسیکل¬های حلقوی پیرانی استفاده شد. نانوذرات مغناطیسی جدید بدست آمده با بکارگیری تکنیکهای آنالیز عنصری، ، FT-IR، TGA،SEM، TEM، BET، VSM و XRD مورد بررسی قرار گرفت.
در گام چهارم روشی عملی به منظور تثبیت مایع یونی اسیدی بر روی سطح نانوذرات مغناطیسی پوشانده با کیتوسان سنتز شد .(MnFe2O4@CS@PTA) برای ارزیابی کارایی آن در واکنش آلی، از این کاتالیزور اسیدی برای سنتز 1،3-اکسازولیدین از واکنش آلفا-اپوکسی کتون با اوره یا تیواوره در دمای °C 60 و حلال اتانول استفاده شد.این کاتالیزور فعالیت بسیاری نشان داده و بازده های عالی می¬دهد. کاتالیست می¬تواند به سهولت از مخلوط واکنش جدا و چندین بار دیگر در واکنش-های بعدی استفاده شود. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که ذرات تقریباً کروی بوده و میانگین اندازه ذرات کمتر از 30 نانومتر می¬باشند.
-
سنتز کاتالیزورهای پایه ایمیدازولیم اسیدی و بازی جدید تثبیت شده بر پلیمر و نانوذرات مغناطیسی و کاربرد آن درواکنش های تهیه ترکیبات هتروسیکل پنج و شش عضوی
نرگس طاهری 774هدف از انجام این رساله، استفاده از مایعات یونی در مبحث پر اهمیت کاتالیزگرها میباشد. اهمیت کارهای انجام شده بهترتیب شامل الف) اهداف زیست محیطی و ب) اهداف اقتصادی کاتالیزورها بوده و در جهت ادامه توسعه کاربردی کاتالیزورها در شیمی سنتزی میباشد.
در ابتدا مایع یونی اسیدی دی¬کاتیونی 4،1-بیس(3-سولفونیک¬اسید¬ایمیدازولیم-1-ایل)-بوتان¬کلرید C4(SIM)2-Cl2 عاملدار شده با گروه عاملی سولفونیک اسید سنتز و ساختار آن با استفاده از تکنیکهای 1HNMR ،13CNMR ، CHNS ، TGA و DTG تایید شد. پس از آن مایع یونی سنتز شده به عنوان کاتالیزور در سنتز مشتقات دیبنزو زانتن از طریق واکنش تراکمی تک ظرف آلدهیدهای آروماتیک با β-نفتول در دمای 120 و شرایط بدون حلال مورد استفاده قرار گرفت. بازده بالای محصولات، تمیز بودن واکنش و امکان بازیابی مجدد کاتالیزور از ویژگیهای بارز این روش است. همچنین، با توجه به اهمیت کاتالیزورهای ناهمگن و کاربرد آنها بهعنوان راه حل کاهش محدودیتهای کاربردی، روشی عملی به منظور تثبیت مایع یونی بازی [C4(MIM)2][OH]2 بر روی بستر پلیمری پلی¬استایرن¬کلرومتیله شده ارائه گردیده و از آن در واکنش¬های تهیه مشتقات گوناگون H4-کرومن با تراکم سه جزئی و تک ظرف آلدهیدهای آروماتیک و مالونونیتریل و α-نفتول (β-نفتول یا دیمدون) در حلال آب استفاده شد. ساختار شیمیایی این کاتالیست بازی جدید با استفاده از تکنیکهای FT-IR، SEM، TG،DTG و CHNS مورد مطالعه قرار گرفت.
پایداری حرارتی بالای پلیمر آنیونی )بالاتر از 300 درجه سانتی¬گراد بر اساس آنالیز وزنی- حرارتی) امکان استفاده از آن را برای انجام واکنش، بدون خطر تجزیه شدن و یا آزاد شدن مکانهای فعال در محیط واکنش فراهم میآورد. این روش ساده، سبز و ارزان محصولات با راندمان و خلوص بالا را ایجاد میکند. از جمله سایر مزایای آن میتوان به جداسازی ساده محصولات، زمان مناسب واکنشها انجام واکنش در حلال آب و اجتناب از استفاده حلالها و واکنشگرهای سمی در مقایسه با روشهای ارائه شده قبلی اشاره نمود.
استفاده از نانوذرات مغناطیسی به عنوان کاتالیزور، قابلیت بازیافت سریع، ساده، موثر و کارآمد کاتالیزور از مخلوط واکنش را بدون نیاز به فرایند صاف کردن، سانتریفیوژ طاقت فرسا و پرهزینه و با استفاده از یک آهنربای خارجی امکان پذیر میکند. علاوه بر سهولت در جداسازی، این روش با توجه به افزایش بازده فرآیند بازیافت کاتالیزور، سبب بهبود بخشیدن خلوص محصولات گشته و منافع اقتصادی و زیست محیطی بالایی را به ارمغان میآورد. این ویژگی¬ها سبب شده است که نانوذرات مغناطیسی، ابزار مفید و کاربردی در زمینههای دارویی، بیوتکنولوژی و کاتالیزوری باشند.
لذا در گام بعدی، مایع یونی تثبیت شده بر روی نانو ذرات مگنتیک تهیه شده و به عنوان کاتالیزور ناهمگن در واکنش تهیه دیهیدروپیریدنها و پلی¬هیدروکوئینولین¬ها مورد استفاده قرار گرفت. مزیت مهم این کاتالیزور بازیابی ساده آن به وسیله آهنربا میباشد. در ابتدا نانوذرات آهن پوشش داده شده با سیلیکا (SCMNPs) ساخته شد. سپس 3-کلروپروپیل¬تری¬متوکسی¬سیلان(CPTMS) به سطح این نانوذرات پیوند داده شد. جامد بدست آمده (ClpSCMNPs) به محلول سدیم ایمیدازول افزوده شده و سپس (Imp-SCMNPs) بدست آمد. (Imp-SCMNPs) بدست آمده و فتالیک انیدرید با یکدیگر واکنش کرده و در نهایت با پروتونه کردن نمک ایجاد شده با اسید کلریدریک 37% مایع یونی اسیدی تثبیت شده بر نانو ذرات مغناطیسی آهن (AIL-SCMNPs) بدست میآید. نانوذرات مغناطیسی جدید بدست آمده با بکارگیری تکنیکهای FT-IR، SEM، TG،DTG و EDX مورد بررسی قرار گرفت.
-
ساخت و استفاده از مایعات یونی در واکنشهای هسته دوستی و سنتز ترکیبات ژل کننده مورد استفاده در صنایع نفت
اماناله زارعیاحمدی 770 -
سنتز برخی حلقه های هتروسیکل تری آزول جدید به روش کلیک شیمی
مصدق کشاورز 770
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
سنتز پای پیریدین های چند عاملی با استفاده از دو کاتالیزور جامد بر پایه تری مزیک اسید و مالئیک اسید متصل به نانوذرات مغناطیسی منگنز فریت
فروغ رضائی پویا 782 -
تهیه و شناسایی هیدروژل کیتوسان-آلژینات حاوی نانوامولسیون اسانس و روغن گزنه و بررسی اثر بند آوری خون ، التیام زخم و آنتی باکتریال آنها
پیمان صالحی سده 781 -
تاثیر روشهای مختلف پخت و نگهداری بر ماندگاری ترکیبات فیتوشیمیایی هویج (Daucus carota)
زینب فرطوسی 781 -
استفاده از کاتالیزورهای اسید جامد مغناطیسی MnFe2O4@CS@SO3H و H+-SulPip-SCMNPs در سنتز تک ظرفی اکسازولیدین-2-اونها
فرنگیس سیستانی 781 -
بررسی ویژگیهای فیتوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و کیفی میوه توت فرنگی با پوشش نانوکربن دات - کیتوزان
مرضیه اخوند 779 -
بررسی سنتز ایندول های دارای استخلاف بر روی کربن 3(واکنش یونمیتسو) باکمک کاتالیزور اسیدی مانند [Cu3 (BTC) 2]
احسان رحیمی 777 -
ساخت ، بررسی و کاربرد نمک مذاب چهار کاتیونی بعنوان یک کاتالیزگر بازی در واکنش های چند جزئی تتراهیدور بنزو { b}پیران
بهاره خیراله 777 -
سنتز آکریدین دیونها با استفاده ازکاتالیست مایع یونی دارای مس
قلی رحیمی 774 -
سنتز 14- آلکیل و 14- آریل-14H- دی بنزو [a,j] زانتن با استفاده از کاتالیزورهای [Fe3O4@SiO2@[Hmim][HSO4]، [HPy][HSO4]، Fe3O4@SiO2@[Hpy][HSO4 و [Bmim]3[PW12O40]
سمیه نوری زاد 771در این پایان نامه، سعی گردیده که رویکردی جدید و موثر برای سنتز 14-آریل-14H- دی بنزو [a,j] زانتن ه از طریق جفت شدن چندجزئی 2- نفتول با آلدهیدها در حضورکاتالیزورهای مختلف ارائه شود. پروژه ی اول: کاتالیزور جدید [Fe3O4@SiO2@[Hmim][HSO4با تثبیت مایع یونی متیل ایمیدازولیوم هیدروژن سولفات روی سطح نانوذرات Fe3O4 پوشانده شده با سیلیکا سنتز گردید و در واکنش سنتز 14-آریل-14H- دی بنزو [a,j] زانتن ها مورد استفاده قرار گرفت. کاتالیزور به آسانی و به وسیله ی نیروی مغناطیس خارجی بازیافت شد و برای 5 بار بدون از دست دادن محسوس در فعالیت کاتالیزوری مورد استفاده ی مجدد قرار گرفت. پروژه ی دوم: سنتز 14-آریل-14H- دی بنزو [a,j] زانتن در حضور مایع یونی پیریدینیوم هیدروژن سولفات به عنوان کاتالیزور ارزیابی شد. سپس کاتالیزور [Fe3O4@SiO2@[Hpy][HSO4 با تثبیت مایع یونی پیریدینیوم هیدروژن سولفات بر روی سطح نانوذرات Fe3O4 پوشانده شده با سیلیکا سنتز شد و در واکنش سنتز 14- آریل-14H- دی بنزو [a,j] زانتن مورد استفاده قرار گرفت. این کاتالیست می تواند به سهولت و به وسیله نیروی مغناطیس خارجی بازیافت شود. پروژه ی سوم: مایع یونی بر پایه ی پلی اکسو متالات 1- بوتیل-3- متیل ایمیدازولیوم فسفوتنگستات سنتز شد و به عنوان کاتالیزور برای سنتز 14-آریل-14H- دی بنزو [a,j] زانتن ها استفاده شد. این کاتالیزور فعالیت بسیاری نشان داده و بازده های عالی می دهد. کاتالیست می تواند به سهولت از مخلوط واکنش جدا و برای چندین بار دیگر در واکنش های بعدی استفاده شود.
-
تهیه نانو کامپوزیت کیتوسان – ارتو فنیلن دی آمین و بررسی خواص فیزیکی آن
اقدس نام برادرشاد 770 -
سنتز مشتقات بنزایمیدازول در حضور مایع یونی پروتونی پایه متیل ایمیدازول همچنین با استفاده از اسید جامد بور سولفونیک اسید
میثم سواری 770 -
تهیه نانو کپسول های معدنی(کرومات استرانسیم،...) – آلی (پلی ارتو فنیلن دی آمین، پلی آنیلین، پلی ....) ضد خوردگی به روش شیمی سبز
علی بیت سعید 769 -
تهیه مایع یونی اسیدی جدید بر پایه فتالیک انیدرید و متیل ایمیدازول برای جلوگیری از ترسیب آسفالتین و همچنین استفاده از آن در واکنش های چند جزئی
اسحق رضایی نژاد 769 -
تهیه نانوپلی آنیلین رسانا به کمک قالب های نرم و استفاده از پلی اکسوفنالات ها به عنوان مواد دوپه کننده
یاسر نظری 769 -
تهیه نانو پلیمر آنیلین توسط مایع یونی BMIM IO4 و استفاده از مایع یونی سه جزیی کولین کلراید-اوره- تیو اوره در تبدیل بنزیل الکل به بنزیل هالیدها
شعله اذر 768 -
ساخت و بررسی ضد خوردگی نانو پلی (2و6-دی متیل-1و4-فنیلن اکسید)
فروغ محمدی 767 -
ساخت و بررسی نانوپلی پرول هادی الکتریسیته به کمک ایده هیدروژن پروکساید و بررسی دوپانت های مختلف
سعید اسدی پور 767 -
ساخت و بررسی نانوپلی ارتوفنیلن دیآمین هادی الکتریسیته با کمک UHP و کاربرد آن
عذرا رحمانی 765 -
ساخت و بررسی مایع یونی کولین کلرایدی اوره بریتو اوره و کاربرد آن در جداسازی فلزات کربوهیدراتها،اکسایش بنزیل کلریدها با مایع یونی اکسیدانت و تهیه نانوپلیمر
هادی عصاره 765 -
ساخت و بررسی مایع یونی اکسنده BMIMNO3 و استفاده UHP در اکسیداسیون هیدروکینون
قادر اله وردی 763 -
مطالعه جداسازی و اکسیداسیون لیگنین به کمک مایعات یونی و مطالعه واکنشهای آمینویز با روشهای بدون حلال
علی یار احمدی 762